Το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε πόλεις, και αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 68% έως το 2050, με τη συντριπτική πλειοψηφία να ζει σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, ειδικά στην Αφρική και την Ασία όπου εμφανίζονται οι υψηλότερες ταχύτητες αστικοποίησης.

Με στόχο την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για τη μετατροποπή της ταχείας αστικοποίησης σε ευκαιρία να γίνουν οι πόλεις βιώσιμες, να παρέχουν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και να διασφαλίζουν μια καλύτερη ζωή για όλους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) εγκαινίασε την πρωτοβουλία Περιφερειακό Πρόγραμμα Δράσης των Πράσινων Πόλεων για την Αφρική, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν σε πρώτη φάση έξι πόλεις της Αφρικής, της ηπείρου με τους υψηλότερους ρυθμούς αστικοποίησης: Η Πράια  στο Κάβο Βέρντε, οι Κισούμου και Ναϊρόμπι στην Κένυα, η Ανταναναρίβο στη Μαγαδασκάρη, η Κουελιμάνε στη Μοζαμβίκη και η Κιγκάλι στη Ρουάντα. Οι έξι πόλεις θα ξεκινήσουν την πιλοτική φάση ενός προγράμματος που θα έχει ως στόχο τη συμμετοχή 1.000 πόλεων παγκοσμίως μέχρι το 2030.

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του FAO, Κιου Ντόνγκγιου κατά την τελετή εγκαινίων του προγράμματος, η συντριπτική πλειονότητα των πόλεων της Αφρικής έχει λιγότερους από 300.000 κατοίκους και με τις σωστές πολιτικές και σχεδιασμό, σε συνδυασμό με καινοτόμες λύσεις, οι τοπικές αρχές και οι κοινότητες μπορούν να οικοδομήσουν βιωσιμότητα και να βελτιώσουν την ευημερία των αστικών και περιαστικών κατοίκων.

Κάλεσε, ακόμη, τις αρχές των πόλεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, να αναπτύξουν συνεργασίες με τοπικούς καινοτόμους  επιχειρηματίες και νέους, να προτείνουν νέες λύσεις, ψηφιακές τεχνολογίες, έξυπνες πρακτικές και στρατηγικές για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και να εμπλουτίσουν τις συνδέσεις μεταξύ αστικών οικισμών και της υπαίθρου.

Το όραμα

Η FAO ξεκίνησε την Πρωτοβουλία για τις Πράσινες Πόλεις (GCI) τον Σεπτέμβριο του 2020 κατά τη διάρκεια της 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δημογραφικές τάσεις των αστικών περιοχών στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Το GCI έχει ως στόχο να προωθήσει την αειφόρο και βιώσιμη τοπική παραγωγή τροφίμων και τις μικρές αλυσίδες εφοδιασμού, να δημιουργήσει πράσινους κόμβους γεωργικής επεξεργασίας, αποτελεσματικά συστήματα διανομής τροφίμων και αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών πόρων και των απορριμμάτων τροφίμων με γνώμονα την κυκλική οικονομία. Οι πρωτοβουλίες τοπίου, τα πάρκα και ο καθαρότερος αέρας αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος της πρωτοβουλίας. Η αύξηση της τοπικής παραγωγής τροφίμων και η προώθηση μικρών αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων έχει αποκτήσει νέα σημασία μετά την πανδημία COVID-19.

Ο FAO χρηματοδοτεί την αρχική φάση και μεριμνά για την προσέλκυση περισσότερων πόρων για το πλήρες πρόγραμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη