Εν μέσω πυρών βρέθηκαν η Ελλάδα και άλλες «ηλιόλουστες χώρες του νότου», κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, εξαιτίας της απόφασής τους να επιτρέψουν την είσοδο σε τουρίστες που έχουν κάνει μη εξουσιοδοτημένα εμβόλια.

Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σε άρθρο του με τίτλο «Ελλάδα και τουριστικοί παράδεισοι εν μέσω πυρών από ηγέτες της ΕΕ για τα εμβόλια», τονίζοντας ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επιμένει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει αναγνωρίζουν μόνο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι το Bloomberg φιλοξένησε την Παρασκευή δύο διαφορετικά βασικά θέματα, ένα το πρωί κι ένα το βράδυ για το θέμα!

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Μακρόν στόχευσε την τουριστική Ελλάδα και άλλα έθνη χωρίς να τα ονομάσει, προειδοποιώντας για την ανάγκη επιλογής των καλύτερων εμβολίων ειδικά κατά του πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα.

Είπε μάλιστα ότι ήταν «απόλυτα ευθυγραμμισμένος» με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την ανάγκη για προσοχή, επαγρύπνηση και ευρωπαϊκό συντονισμό.

«Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε τα ίδια εμβόλια, αυτά που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε ο Macron στους δημοσιογράφους.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν επιβάλουν καραντίνα στους επισκέπτες που έχουν απόδειξη εμβολιασμού με το ρωσικό Sputnik και το Sinopharm της Κίνας, εκ των οποίων κανένα δεν έχει εγκριθεί από τον EMA.

Από την 1η Ιουλίου, όλες οι χώρες της ΕΕ θα δέχονται επισκέπτες από άλλα κράτη μέλη που διαθέτουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ. Θα εκδοθεί δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα πιστοποιήσει ότι οι κάτοχοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει ή έχουν ελεγχθεί αρνητικά.

Ο Μακρόν είπε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν τον κατάλληλο συντονισμό τις επόμενες εβδομάδες. «Αυτός ο συντονισμός είναι επίσης απαραίτητος για την εναρμόνιση των κανόνων μας κατά το άνοιγμα προς τρίτες χώρες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το κλειδί για το πιστοποιητικό της ΕΕ να είναι «πλήρως αποτελεσματικό».

«Δεν έχουμε συζητήσει για συνοριακούς ελέγχους» δήλωσε η Μέρκελ μετά τη σύνοδο κορυφής.

Είπε μάλιστα, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης της υποσχέθηκε ότι οι όσοι εμβολιάστηκαν με Σπούτνικ ή άλλα εμβόλια «ελέγχονται πιο προσεκτικά».

«Δεν πρόκειται για το ζήτημα αν θα εξαπλωθεί ή όχι η μετάλλαξη Δέλτα. Πρόκειται μόνο για το ζήτημα του πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί και πόση πρόοδος σημειώνουμε με τους εμβολιασμούς. Ίσως χρειαστούν περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Συμβούλιο της ΕΕ για επιβολή επιπλέον μέτρων», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δεχτεί ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ, αλλά έχει επίσης το δικαίωμα να δέχεται κι άλλα εμβόλιο όπως το Sputnik, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός