Στόχος κριτικής από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν έγινε η Ελλάδα και άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό για την απόφασή τους να δέχονται ελεύθερα επισκέπτες εμβολιασμένους με τα λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά και ρωσικά εμβόλια, κίνηση που σηματοδοτεί την πιθανότητα πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα δέχονται επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sputnik κατά του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές της Ε.Ε. και είναι ασαφές κατά πόσον είναι αποτελεσματικό κατά του πιο επικίνδυνου στελέχους Δέλτα του ιού. Η Μέρκελ φέρεται να δήλωσε στους ομολόγους της ότι αυτοί οι επισκέπτες μπορούν μετά να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα σχόλια αυτά αποτυπώνουν τον αυξανόμενο βαθμό συναγερμού στο Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες σχετικά με την εξάπλωση πιο μολυσματικών στελεχών του κορονοϊού που μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα εισαγωγών σε νοσοκομεία και θανάτους, την ώρα που κάποια μέλη της Ε.Ε. σπεύδουν να επανεκκινήσουν τον τουρισμό και να τονώσουν τις οικονομίες τους. Ερωτηθείς για τα σχόλια της Μέρκελ, Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η πλειοψηφία των ηγετών έλαβε μια πιο πραγματιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι το στέλεχος Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι κανείς νευρικός σχετικά με τα ταξίδια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ οι δύο τους συζήτησαν μια πιθανή απαγόρευση ταξιδίων από χώρες όπου το στέλεχος Δέλτα καλπάζει, πρόταση που ερμηνεύθηκε ως αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Βρετανία, η εξάπλωση του στελέχους Δέλτα ανάγκασε την κυβέρνηση να παρατείνει τα μέτρα κοινωνικής απόστασης μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Η Ελλάδα και η Κύπρος ήραν τις απαιτήσεις για καραντίνα σε επισκέπτες που έχουν εμβολιασθεί με τα εμβόλια Sputnik της Ρωσίας και Sinopharm της Κίνας. Η Μέρκελ δήλωσε στο Γερμανικό κοινοβούλιο ότι θα θέσει προς συζήτηση τα προβλήματα στα συνοριακά καθεστώτα ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε., ειδικά όσον αφορά σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα πρέπει να ανοίξουν με επιφυλακτικότητα και συντονισμένα. Κάλεσαν για την άμεση υιοθέτηση του πιστοποιητικού Covid-19 για να διευκολυνθούν τα ταξίδια και ζήτησαν τη συνεκτική εφαρμογή του απ΄ όλα τα κράτη-μέλη.

Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι ο κόσμος δεν εμβολιάζεται με τις ίδιες προδιαγραφές στην Ε.Ε. και ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας έξαρσης κρουσμάτων. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Μέρκελ ανέφερε ότι η εξάπλωση μεταλλαγμένων μορφών του ιού σημαίνει ότι η αρχή εμβολιασμών με τονωτική δόση εμβολίου ίσως πρέπει να γίνει στις αρχές του φθινοπώρου. Εκπρόσωπος της Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ