Η εικόνα ανάκαμψης για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη δείχνει σημαντική ανάκαμψη από την πανδημία του Covid-19, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν και οι οικονομίες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην κανονικότητα.

Στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος δείκτης ανάκαμψης που υπολογίζει η Oxford Economics παρουσιάζει συνεχή αύξηση από το Φεβρουάριο και έπειτα. Οι συνθήκες υγείας είναι πολύ ενθαρρυντικές και φαίνεται να επιτρέπουν τη σταδιακή εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι νέες μολύνσεις Covid-19 και τα ποσοστά θανάτου παραμένουν τα χαμηλότερα από την αρχική εκδήλωση του ιού, και τα ποσοστά εμβολιασμού συνεχίζουν να αυξάνονται. Με σχεδόν το 60% των ενηλίκων να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η σταθερή υποχώρηση του φόβου για τον ιό αναμένεται να διατηρήσει την ανάκαμψη και των επιμέρους Πολιτειών σε θετικό δρόμο. Ωστόσο, οι Πολιτείες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, θα πρέπει να προσέχουν το ταχέως διαδεδομένο στέλεχος Delta, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε τοπικές διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα.

Στην Ευρωζώνη η συνεχής και ισχυρή ανάπτυξη του δείκτη ανάκαμψης που υπολογίζει η Oxford Economics δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ενθαρρυντικά, βλέπουμε τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία να ανεβαίνουν, ενώ ανθεκτικοί τομείς όπως η βιομηχανία συνεχίζουν να διατηρούνται σταθεροί. Η κατανάλωση και η κινητικότητα αποτελούν τις βασικότερες αιτίες ανάκαμψης, καθώς οι καταναλωτές επωφελούνται σημαντικά από την πτώση των ποσοστών μόλυνσης από την πανδημία, την αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη και τη μείωση των περιορισμών κατά της πανδημίας. Η κινητικότητα βελτιώνεται επίσης ευρέως, με τους εργαζόμενους να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας και το λιανικό εμπόριο να αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς.

* Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News