Μεγάλη επιτυχία σημειώνουν οι εκδόσεις ευρω-ομολόγων στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ε.Ε. εξέδωσε πενταετή ομόλογα αξίας 9 δισ. ευρώ και 30ετή ομόλογα αξίας 6 δισ. ευρώ σήμερα, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 130 δισ. ευρώ, 8 φορές πάνω από το ζητούμενο ποσό, απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνει η αγορά στο πρόγραμμα για την οικονομική ανάκαμψη.

Οι δύο εκδόσεις έγιναν στο πλαίσιο της άντλησης περίπου 800 δισ. ευρώ μέσω χρέους την επόμενη πενταετία για να χρηματοδοτήσουν επιχορηγήσεις και δάνεια προς τα κράτη-μέλη.

Οι επόμενες εκδόσεις αναμένονται προς το τέλος Ιουλίου, ενώ οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων αναμένονται προς το τέλος του έτους.

«Η στόχευση στη δημιουργία ρευστής καμπύλης αποδόσεων θα προσελκύσει μια ευρεία κατηγορία επενδυτών», δήλωσε ο Πίτερ Μακάλουμ, της Mizuho, που περιμένει να δει «ουσιαστική ζήτηση ακόμη και με πιο συμβατικό premium νέων εκδόσεων».

Η Ε.Ε. έκανε ντεμπούτο στις αγορές με την πώληση ομολόγου 10ετούς διάρκειας, αξίας 20 δισ. ευρώ, στις αρχές Ιουνίου, μαζεύοντας 142 δισ. ευρώ στο βιβλίο προσφορών, οριακά χαμηλότερο από τα 145 δισ. ευρώ μιας έκδοσης κοινωνικού ομολόγου ίδιας διάρκειας το 2020.

Το πενταετές ομόλογο προσφέρθηκε με 11 μονάδες βάσης κάτω από τα mid-swaps, ενώ το 30ετές με 22 μονάδες βάσης πάνω από τα mid-swaps.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές