Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το πράσινο φως σε 8 τράπεζες να μπορούν να διαχειρίζονται ομόλογα ομολόγων που εκδίδει για την άντληση πόρων για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισ.

Πρόκειται για 8 από τις δέκα τράπεζες, τις οποίες η ΕΕ είχε αποκλείσει από την διαδικασία, λόγω παραβίασης αντιμονοπωλιακών κανονισμών.

Όπως γράφουν οι Financial Times, οι τράπεζες αυτές υποσχέθηκαν στο εξής να επιδείξουν «ακεραιότητα», ενώ παρείχαν στοιχεία «διορθωτικών κινήσεων»μετά τις ιστορικές παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε αυτή την εβδομάδα στη μεγαλύτερη έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, αντλώντας 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλούνται οι FT, οι τράπεζες είναι οι Deutsche Bank, Crédit Agricole, JPMorgan, Citigroup, Barclays, UniCredit, Bank of America και Nomura, οι οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν στις μελλοντικές εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων.

NatWest και Natixis θα συνεχίσουν να αποκλείονται επειδή δεν έχουν ακόμη παράσχει σχετικές πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι οκτώ τράπεζες παρείχαν πληροφορίες που επιτρέπουν στην Επιτροπή να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο περαιτέρω αποκλεισμός τους από τη συμμετοχή σε εκδόσεις ομολόγων της ΕΕ δεν είναι δικαιολογημένος», ανέφερε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη μετά από «μια ολοκληρωμένη ανάλυση σχετικά με την μέτρα που εφαρμόζονται από τα αρμόδια ιδρύματα”.

Οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι τα «διορθωτικά μέτρα» περιελάμβαναν αποδεικτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες παρακολουθούν τις δραστηριότητες των εμπόρων σε αίθουσες συνομιλίας, καθώς και ένα έγγραφο γνωστό ως «δήλωση τιμής» που ορίζει την τήρηση ενός συνόλου προτύπων της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή