Το περασμένο Σάββατο έκανα και τη 2η δόση του εμβολίου. Και περιμένω να περάσουν δυο εβδομάδες  για να θεωρηθώ πλήρως εμβολιασμένος.

Δεν είμαι ειδικός, αλλά από αυτά που μού έχουν πει οι γιατροί και έχω διαβάσει, ακόμη και ένας πλήρως εμβολιασμένος άνθρωπος μπορεί να κολλήσει κορωνοϊό και να τον μεταδώσει. Η διαφορά –κατά τους ειδικούς- ενός εμβολιασμένου από έναν μη εμβολιασμένο είναι ότι ο πρώτος έχει περισσότερες πιθανότητες να μην νοσηλευτεί και να μην διασωληνωθεί.

Θα συνεχίσω να φοράω μάσκα 

 Γι΄ αυτό και εγώ,  θα συνεχίσω να φοράω μάσκα. Δεν είναι προνόμιο να είσαι εμβολιασμένος. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας. Και εκεί, στην ουσία, νομίζω πως πρέπει να δοθεί όλο το βάρος. Ρωτήστε και τους ανθρώπους που ζουν σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό που στο δυτικό κόσμο θεωρείται αυτονόητο. Ένα εμβόλιο…

Δεν θεωρώ λοιπόν τον εαυτό μου προνομιούχο και πιστεύω (εκφράζω πάντα προσωπικές απόψεις) και πως η Πολιτεία δεν πρέπει να με αντιμετωπίζει έτσι. Δεν χρειάζομαι, ούτε θέλω διαφορετική αντιμετώπιση. Ασφάλεια χρειάζομαι…

Λόγια σταράτα 

Και για να έχουμε όσο γίνεται περισσότερη ασφάλεια (κανείς δεν είναι 100% προστατευμένος σε έναν πόλεμο) χρειάζονται λόγια σταράτα και ξεκάθαρα. Όταν μιλάμε με ασάφειες, με υπεκφυγές, όταν δεν υπάρχει κοινή γραμμή, δημιουργούμε μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Και μεγαλύτερη αβεβαιότητα, σημαίνει περισσότερο νερό στο μύλο των συνωμοσιολόγων.

Και βέβαια φοβάμαι… 

Νομίζετε πως δεν φοβάμαι με τα εμβόλια; Σαφώς και φοβάμαι, αλλά (προσωπικά πάντα μιλώντας) αυτά τα όπλα έχω με αυτά θα πάω στον πόλεμο… Αλλά μιας και μιλάμε για πόλεμο δώστε προσοχή.

-«Τα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊoύ δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει λογικά μέχρι το τέλος Αυγούστου», μου λέει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών (IUSS ) της Παβία Δημοσθένης Σαρηγιάννης ( ο άνθρωπος  που μαζί με την ομάδα του έχει αναπτύξει μια υπολογιστική πλατφόρμα και προβλέπει την εξέλιξη της πανδημίας ).

Θα ξεπερνούν τα 1.000 τα ημερήσια κρούσματα… 

-«Μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα ήταν απίθανο να βλέπουμε τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού να ξεπερνούν τα 1.000. Το παιγνίδι θα παιχτεί σε αυτούς τους δυο μήνες (Ιούλιο-Αύγουστο) γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία ο ταχύτατος εμβολιασμός μέχρι και του 80% των ενηλίκων σε αυτή τη φάση της πανδημίας», συμπληρώνει.

Για όσους το έχουν ξεχάσει, να θυμίσω πως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η διεπιστημονική ομάδα HERACLES που συντονίζει, είχαν προβλέψει από τον περασμένο Σεπτέμβριο το τι θα επακολουθούσε, και είχαν χτυπήσει καμπανάκι για την  ανάγκη λήψης μέτρων που θα την απέτρεπαν…

Και τώρα το κάνει για άλλη μια φορά (!). Άρα; Άρα έχουμε πρόβλημα. Και εκεί, πρέπει να δοθεί το βάρος.

Έχουμε ένα πλεονέκτημα… 

Όπως μου επισημαίνει, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τώρα είναι η 2η φορά ( η 1η ήταν στο πρώτο lockdown) που βλέπουμε μπροστά μας το πρόβλημα και έχουμε χρόνο.  Κι αυτό είναι καλό.Αν δεν κάνουμε κάτι ( δηλαδή να εμβολιαστούμε) από τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα ζορίσουν…

Μιλώντας και με άλλους ειδικούς μού είπαν πως όταν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (αυτό ισχύει για όλες τις χώρες) μένουν ανεμβολίαστα και πολλαπλασιάζεται ο ιός, τόσο μεγαλύτερο χώρο δίνουμε στις μεταλλάξεις.

Τι καταλαβαίνω απ’ όλα αυτά; Πως κανένα τοίχος/«κάστρο»  δεν κρατάει για πάντα έξω τους πολιορκητές… Οι χώρες είναι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία. Και το πρόβλημα της μιας χώρας ( με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ανεμβολίαστα) θα χτυπήσει κάποια στιγμή την …πόρτα μιας άλλης.

Γι’ αυτό, χρειάζεται συνεργασία μπροστά στον κοινό εχθρό. Δυστυχώς όμως αρκετές χώρες εφαρμόζουν το « ζήσε και άσε τον άλλο να πεθάνει…». Και ο νοών νοείτω…

Πάμε τώρα στα δικά μας: έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας. Τα δύσκολα δεν πέρασαν γι’ αυτό ας πάψουμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Η ασφάλεια είναι το ζητούμενο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion