Τη στιγμή που ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ στον Καναδά και τη Σιβηρία, με εκατοντάδες θανάτους, η έκθεση του ΟΗΕ που αποκαλύπτει το Γαλλικό Πρακτορείο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα φαινόμενα αυτά θα αυξηθούν στο μέλλον και θα φέρουν μαζί τους καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η έκθεση αυτή της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) κάνει λόγο για ξηρασίες, καύσωνες και λιμούς, ενώ σύμφωνα με αυτήν οποιαδήποτε αύξηση πάνω από ένα βαθμό Κελσίου θα έχει τεράστιες και, κυρίως, μη αναστρέψιμες συνέπειες που μπορεί να διαρκέσουν πολλές χιλιάδες έτη.

Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν προηγούμενα παραδείγματα παρόμοιας κλιματικής κατάστασης στον πλανήτη όπως για παράδειγμα, την οξίνιση των ωκεανών πριν από 56 εκατ. έτη εξαιτίας της μεγαλύτερης απορρόφησης ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα όπως συμβαίνει σήμερα. Σημειώνεται ότι, τότε, χρειάστηκαν 200.000 έτη για να επανέλθουν οι ωκεανοί στην αρχική τους κατάσταση.

Οι αλλαγές σε ορίζοντα 30 ετών

Επισημαίνεται ότι αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί στα προβλεπόμενα επίπεδα πέριξ του 1,5 βαθμού Κελσίου, σε 30 χρόνια θα κάνουν την εμφάνιση τους μια σειρά από δραματικές επιπτώσεις, ήτοι: ξηρασίες, ολοένα και περισσότεροι και μεγαλύτερης έντασης καύσωνες καθώς και λιμοί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής το 2050 θα υπάρχουν τουλάχιστον 130 εκατ. άνθρωποι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της χρόνιας λιμοκτονίας, 350 εκατ. άνθρωποι θα εκτεθούν σε ξηρασίες και 420 εκατ. άνθρωποι σε φονικούς καύσωνες.

Μέχρι το 2026 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου

«Η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει δομικά την ζωή στην Γη τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και αν η ανθρωπότητα βρει τρόπο να καθυποτάξει τις εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα» αναφέρουν οι συντάκτες στην έκθεση τους.

Τονίζουν δε, ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα του αιώνα θα είναι δύο βαθμούς Κελσίου, στην πιο ευοίωνη εκτίμηση.

Παράλληλα, από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, επίσης υπηρεσία του ΟΗΕ, προβλέπει ότι μια από τις προσεχείς πέντε χρονιές, μέχρι δηλαδή το 2026, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
No New Coal – H νέα πράσινη πρωτοβουλία κατά των εργοστασίων λιγνίτη
Green |

Ο στόχος της απολιγνιτοποίησης στο δρόμο για τη νέα Σύνοδο για το Κλίμα

Επτά χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τη διακοπή της κατασκευής νέων εργοστασίων λιγνίτη, με στόχο η πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και άλλους υποστηρικτές εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκόβη, τον ερχόμενο μήνα

Κλιματική κρίση – Οι νέοι της Ελλάδας ένωσαν τις φωνές τους με τον πλανήτη
Green |

Κλιματική κρίση: Οι νέοι της Ελλάδας ένωσαν τις φωνές τους με τον πλανήτη

Σε συνέχεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων «Friday’s for Future», που οδήγησαν στη λήψη σοβαρών πολιτικών αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σήμερα διαδήλωσαν με το σύνθημα «είμαστε εμείς η γενιά της αλλαγής»

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Το υψηλό κόστος το μεγαλύτερο πρόβλημα για την απόκτησή του
Green |

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Σύμφωνα με ανάλυση της Mobility Lens Forecaster, ένας στους δύο υποψήφιους αγοραστές (50%) σκέφτεται την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όμως δεν αποφασίζει να το αποκτήσει εξαιτίας του κόστους του

WindFloat Atlantic – Πάνω από 75 GWh κατά το πρώτο έτος λειτουργίας 
Green |

WindFloat Atlantic: Πάνω από 75 GWh κατά το πρώτο έτος λειτουργίας 

Το WindFloat Atlantic, το οποίο λειτουργεί υπό τη διαχείριση της EDP Renewables μέσω της κοινοπραξίας Windplus, που έχει συσταθεί από την Ocean Winds, τη Repsol και την Principle Power, είναι το πρώτο ημιβυθιζόμενο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο.