Τη στιγμή που ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ στον Καναδά και τη Σιβηρία, με εκατοντάδες θανάτους, η έκθεση του ΟΗΕ που αποκαλύπτει το Γαλλικό Πρακτορείο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα φαινόμενα αυτά θα αυξηθούν στο μέλλον και θα φέρουν μαζί τους καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η έκθεση αυτή της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) κάνει λόγο για ξηρασίες, καύσωνες και λιμούς, ενώ σύμφωνα με αυτήν οποιαδήποτε αύξηση πάνω από ένα βαθμό Κελσίου θα έχει τεράστιες και, κυρίως, μη αναστρέψιμες συνέπειες που μπορεί να διαρκέσουν πολλές χιλιάδες έτη.

Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν προηγούμενα παραδείγματα παρόμοιας κλιματικής κατάστασης στον πλανήτη όπως για παράδειγμα, την οξίνιση των ωκεανών πριν από 56 εκατ. έτη εξαιτίας της μεγαλύτερης απορρόφησης ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα όπως συμβαίνει σήμερα. Σημειώνεται ότι, τότε, χρειάστηκαν 200.000 έτη για να επανέλθουν οι ωκεανοί στην αρχική τους κατάσταση.

Οι αλλαγές σε ορίζοντα 30 ετών

Επισημαίνεται ότι αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί στα προβλεπόμενα επίπεδα πέριξ του 1,5 βαθμού Κελσίου, σε 30 χρόνια θα κάνουν την εμφάνιση τους μια σειρά από δραματικές επιπτώσεις, ήτοι: ξηρασίες, ολοένα και περισσότεροι και μεγαλύτερης έντασης καύσωνες καθώς και λιμοί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής το 2050 θα υπάρχουν τουλάχιστον 130 εκατ. άνθρωποι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της χρόνιας λιμοκτονίας, 350 εκατ. άνθρωποι θα εκτεθούν σε ξηρασίες και 420 εκατ. άνθρωποι σε φονικούς καύσωνες.

Μέχρι το 2026 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου

«Η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει δομικά την ζωή στην Γη τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και αν η ανθρωπότητα βρει τρόπο να καθυποτάξει τις εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα» αναφέρουν οι συντάκτες στην έκθεση τους.

Τονίζουν δε, ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα του αιώνα θα είναι δύο βαθμούς Κελσίου, στην πιο ευοίωνη εκτίμηση.

Παράλληλα, από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, επίσης υπηρεσία του ΟΗΕ, προβλέπει ότι μια από τις προσεχείς πέντε χρονιές, μέχρι δηλαδή το 2026, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green