Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 400.000 υποχώρησαν για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας σημειώνοντας νέο χαμηλό πανδημίας, γεγονός που ανακούφισε την αγορά που ανησυχούσε για το ρυθμό ανάρρωσης της αγοράς εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 51.000 από την περασμένη εβδομάδα φτάνοντας τις 364.000, ήτοι κάτω από τις 390.000 που ανάμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για το χαμηλότερο νούμερο για το δείκτη από την έναρξη της πανδημίας (και πιο συγκεκριμένα από τις 14 Μαρτίου 2020), η οποία έφερε τα πάνω-κάτω στην αγορά εργασίας και την οικονομία συνολικά.

Αντιστοίχως, οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στα 3,469 εκατ. ήτοι ελαφρά πάνω από τα 3,340 εκατ. που ανάμεναν οι αναλυτές.

Η αγορά είχε προβληματιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς ο ρυθμός υποχώρησης του δείκτη είχε επιβραδυνθεί με τις αιτήσεις να παραμένουν πεισματικά πάνω από το όριο των 400.000. Βέβαια συνολικά η εικόνα στην αγορά εργασίας βελτιώνεται σταθερά από τις αρχές του 2021, όμως παραμένει ακόμη μακριά από τα προ της πανδημίας επίπεδα δεδομένου πως ο μέσος όρος των αιτήσεων για νέα επιδόματα ανεργίας κυμαίνονταν, το 2019, κατά μέσο όρο στις 200.000.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές αναμένουν η εικόνα να συνεχίσει να βελτιώνεται και κυρίως μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς που είναι ένα διάστημα που οι γονείς πιέζονται να βρουν εργασία και να έχουν ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη.

Σημαντικός παράγοντας αναμένεται να αποδειχτεί και η απόφαση πολλών αμερικανικών πολιτειών να παγώσουν μονομερώς τη χορήγηση των επιπλέον επιδομάτων ανεργίας του πακέτου Μπάιντεν, θεωρώντας πως είναι ανασχετικός παράγοντας στο να επιστρέψει ο κόσμος στην αγορά εργασίας. Η εφαρμογή της κατάργησης των επιπλέον επιδομάτων έχει ξεκινήσει σταδιακά από τις 26 Ιουνίου.

Πάντως, η ανακοίνωση που ικανοποίησε την αγορά, έρχεται μόλις μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της κρίσιμης έκθεσης για την απασχόληση τον Ιούνιο, που οι αναλυτές ελπίζουν να δείξει σημαντικό άλμα στις προσλήψεις και πτώση του δείκτη ανεργίας στο 5,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή