Νέα πρότυπα για τη λειτουργία των συνταξιοδοτικών ταμείων παγκοσμίως έθεσε το κρατικό συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο της Ιαπωνίας GPIF μετά την ανακοίνωση κερδών-ρεκόρ στο οικονομικό έτος που έληξε στα τέλη Μαρτίου.

Το ταμείο ανακοίνωσε κέρδη 25% στις επενδύσεις του, ή 339 δις δολάρια, στο 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο, ενισχύοντας τα ενεργητικά του σε επίπεδα-ρεκόρ και ξεπερνώντας σε απόδοση τον δείκτη αναφοράς για πρώτη φορά σε μια επταετία. Οι ξένες μετοχές ήταν το καλύτερο ενεργητικό της περιόδου, με απόδοση 59,4%, με τις αποδόσεις των εγχώριων μετοχών να ακολουθούν με 41,6%. Το ξένο χρέος κέρδισε 7,1%, ενώ το ιαπωνικό χρέος έχασε 0,7%. Η απόδοση του ταμείου ξεπέρασε τον δείκτη αναφοράς κατά 0,3%.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ταμείου Μασατάκα Μιγιαζόνο, είπε ότι απόδοση ήταν ιστορικά υψηλή, ωστόσο, πιστός στην παράδοση της ιαπωνικής εγκράτειας έσπευσε να προειδοποιήσει ότι οι αγορές είχαν υποστηρικτικούς ανέμους λόγω του ράλι των χρηματιστηρίων πέρυσι, αλλά ότι στο μέλλον θα υπάρχουν και μετωπικοί άνεμοι. Πρόσθεσε δε ότι δεν περιμένει να υπάρξει αντίστοιχη απόδοση πάνω σε μετοχές στο τρέχον οικονομικό έτος. Ο Μιγιαζόνο έχει τη χαρά και το προνόμιο να καταγράφει θετικά τρίμηνα από τον Απρίλιο του 2020 όταν ανέλαβε το πόστο του και με το ταμείο να ανακάμπτει μετά το ρεκόρ-ζημιών (17,7 τρις γιεν) που ανακοίνωσε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 όταν τα χρηματιστήρια είχαν καταρρεύσει λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού. Το ενεργητικό του ταμείου ανέβηκε στο ρεκόρ των 186,1 τρις γιεν έπειτα από τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα κερδών.

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI  εκτινάχθηκε 52% στη διάρκεια του οικονομικού έτους που έληξε στα τέλη Μαρτίου, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης Topix της Ιαπωνίας ανέκαμψε 395. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 107 μονάδες βάσης στο 1,74% ενώ του ιαπωνικού χρέους ενισχύθηκαν κατά 12 μονάδες βάσης στο 0,12%. Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 3% έναντι του γιεν.

Οι επενδύσεις σε δείκτες ESG (Περιβάλλον, Κοινωνικών, Διακυβέρνησης) εκτινάχθηκαν στο ρεκόρ των 10,6 τρις γιεν, σημειώνοντας άνοδο 86% από το προηγούμενο έτος. Το ιαπωνικό συνταξιοδοτικό ταμείο πρόσθσε δύο νέους δείκτες ESG ξένων μετοχών τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ επένδυσε 1,1 τρις γιεν σε πράσινα, βιώσιμα και κοινωνικά ομόλογα την ίδια περίοδο. Το GPIF έχει αναδειχθεί σε ηγέτη στις επενδύσεις κοινωνικής ευθύνης. Ο Μιγιαζόνο δήλωσε ότι είναι πάγια πολιτική η επένδυση σε ESG κυρίως λόγω των αποδόσεων που προσφέρουν, ενώ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το πόσο θα επενδύσει στο μέλλον. Ο Εϊτζι Χιράνο, πρώην πρόεδρος του συμβουλίου διοικητών, δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg ότι βλέπει σημάδια φούσκας στην αγορά ESG και ότι το ταμείο χρειάζεται να αποτιμήσει το πόσο η κοινωνικά υπεύθυνη επένδυση έχει θετικά επιδράσεις στις αποδόσεις.

«Είναι πιθανό ο αριθμός αυτός να συνεχίσει να αυξάνεται,» δήλωσε ο Ναόκι Φουτζιουάρα, επικεφαλής του Shinkin Asset Management, σχολιάζοντας το άλμα στις επενδύσεις ΕSG.

Με τον δείκτη FTSE Russell να σχεδιάζει την ένταξη κινεζικού χρέους στον δείκτη αναφοράς ομολόγων από τον Οκτώβριο, το ταμείο ίσως σύντομα χρειαστεί να διαλέξει κατά πόσον θα τοποθετήσει χρήματα στο εθνικό χρέος της Κίνας, ή να ρισκάρει χαμηλότερες αποδόσεις αλλού. Ο Μιγιαζόνο παραδέχθηκε την ανάγκη να εξετασθεί το κινεζικό χρέος ως επιλογή, όμως πρόσθεσε ότι το ταμείο πρέπει να είναι προσεκτικό.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, το ιαπωνικό συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο σημείωσε αποδόσεις 5,7%, ή 10 τρις γιεν. Οι ιαπωνικές μετοχές απέδωσαν 9,3% την ίδια περίοδο με τον χρηματιστηριακό δείκτη Nikkei 225 να ξεπερνά το φράγμα των 30.000 μονάδων για πρώτο φορά έπειτα από τρεις δεκαετίες. Οι ξένες μετοχές απέδωσαν 12%, ενώ το χρέος (εγχώριο και ξένο) έχασε 0,4% και απέδωσε 1,6%, αντίστοιχα.

Ενεργητικό            Απόδοση α’ τριμήνου       Στάθμιση χαρτοφυλακίου

Σύνολο                                5,7%                                    100%

Εγχώρια ομόλογα            0,4%                                   25,9%

Εγχώριες μετοχές            9,3%                                   24,6%

Ξένα ομόλογα                   1,6%                                   24,6%

Ξένες μετοχές                   12%                                    24,9%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή