Με απώλειες που φτάνουν το 47% από τα υψηλά επίπεδα του, στα 65.000 δολάρια τον Απρίλιο, έκλεισε το πρώτο εξάμηνο, το Bitcoin. Ωστόσο, παρά το διαρκές υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, υπάρχουν σημεία κινδύνου που, όπως εξηγεί σε ανάλυση του το CNBC, μπορεί να λειτουργήσουν σαν τροχοπέδη για την πορεία του κορυφαίου ψηφιακού νομίσματος.

Ένα σημαντικό σημείο κινδύνου έχει να κάνει με τη διογκούμενη συζήτηση για τους κανονισμούς και τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς των crypto. Ήδη η σκληρή στάση που αποφάσισε να υιοθετήσει η Κίνα έχει αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα για τον κλάδο, από το να… κυνηγάει ορυχεία crypto έως το απαγορευτικό που εξέδωσε προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες πληρωμών να μην δέχονται συναλλαγές σε crypto και να μην συναλλάσσονται καν με εταιρείες crypto. Και βέβαια η Κίνα δεν είναι η μόνη, αν λάβουμε υπόψη πως και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε προ ημερών να μπλοκάρει τη λειτουργία του Binance, ήτοι του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Αντιστοίχως, και σε θεσμικό επίπεδο κορυφαίοι υπουργοί, όπως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχουν προειδοποιήσει για τη χρήση των κρυπτονομισμάτων για παράτυπες συναλλαγές και διακίνηση μαύρου χρήματος. Βέβαια, η περσινή πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει τη θέσπιση ενός κανόνα για τη διακίνηση μαύρου χρήματος, που θα καλύπτει όσους διαθέτουν crypto, απαιτώντας να περάσουν από αυξημένο έλεγχο εφόσον έχουν κάνει συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 δολαρίων, δεν προχώρησε, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα επανέλθει στο τραπέζι.

Δεν είναι τυχαίο πως σε σημείωμα της, την περασμένη εβδομάδα, η ελβετική UBS προειδοποίησε πως οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο και η μετακίνηση της διάθεσης των επενδυτών μπορεί να… ξεφουσκώσει τη «φούσκα» των crypto. Αν και η ίδια η τράπεζα αναγκάστηκε πριν από ενάμιση μήνα να ενδώσει στις πιέσεις των πελατών της (και δη, των μεγαλομετοχών της) προσφέροντας επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, μια αλλαγή στάσης που ήρθε σε συνέχεια και της ανάλογης στροφής που έκαναν, κυρίως το τελευταίο δίμηνο, πολλές διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, μετά από απαίτηση των πελατών τους.

Ένα ακόμη σημείο κινδύνου έχει να κάνει με τις ακραίες διακυμάνσεις των ίδιων των ψηφιακών νομισμάτων. Για παράδειγμα το Bitcoin ξεκίνησε τη χρονιά με ένα… τρελό ράλι που το οδήγησε έως και στα 64,829 δολάρια τον Απρίλιο, για να ακολουθήσει μετά μια ελεύθερη πτώση που διαμόρφωσε την τιμή του στα 28.911 δολάρια τον Ιούνιο. Έκτοτε έχει ανέβει και πάλι πάνω από τα 33.000 δολάρια.

Οι έντονες αυτές διακυμάνσεις προβληματίζουν κάποιους επενδυτές, αν και προσελκύουν ακόμη περισσότερο άλλους. Εξάλλου, παρά το γιο-γιο στην τιμή του, η τιμή του Bitcoin παραμένει τρεις φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι και η απόδοση του σε ετήσια βάση φτάνει το 18%, ήτοι πολύ παραπάνω από τα ετήσια κέρδη που αριθμούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street.

«Οι διακυμάνσεις στην ουσία μπορεί να προσελκύσουν επενδυτές καθώς σημαίνουν πως τα funds μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη με μια σχετικά μικρή τοποθέτηση σε σχέση με το μέγεθος του συνολικού τους χαρτοφυλακίου» επεσήμανε στο CNBC ο Ρος Μίντλετον της πλατφόρμας DeversiFi. Μάλιστα, όπως εξήγησε, όσο περισσότερο καιρό το Bitcoin κινείται οριζόντια στα επίπεδα των 30-40 χιλιάδων δολαρίων, τότε θα θεωρηθεί πως «χτίζει» ένα μαξιλάρι στα επίπεδα αυτά, στέλνοντας το σήμα για φρέσκες επενδύσεις που θα επωφεληθούν της ανόδου του πάνω από το επίπεδο αυτό.

Βέβαια, το ζήτημα του αρνητικού περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος του κλάδου συνιστά ένα ακόμη πρόβλημα. Οι εξορύξεις crypto χρειάζονται πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ιδιαίτερα ρυπογόνες. Και αυτό μπορεί να εξελιχτεί σε πρόβλημα δεδομένου πως οι επενδυτικές τράπεζες και όχι μόνο πιέζονται ασφυκτικά να λαμβάνουν αποφάσεις και να κάνουν τις επιλογές τους, με βάση το πόσο φιλικές προς το περιβάλλον είναι. Εξ ού και υπάρχει μια τάση απόρριψης της επένδυσης σε ρυπογόνες εταιρείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα