Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε να μιμείται τον Φραγκλίνο Ν. Ρούζβελτ δαπανώντας τεράστια χρηματικά ποσά για την οικονομία. Αυτό απειλεί να προκαλέσει το είδος του πληθωρισμού που κατέστρεψε τις κεϊνσιανές οικονομικές πολιτικές τη δεκαετία του 1970. Από τον Ιανουάριο του 2021, η διοίκηση του Μπάιντεν έχει ξοδέψει ή δεσμευτεί να δαπανήσει 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια για άμεση ανακούφιση του COVID-19, 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις και επιχειρηματική υποστήριξη και 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια για την ευημερία και την εκπαίδευση. Αυτό ανέρχεται σε 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ή σχεδόν το 30% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Οι δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν σε μεγάλο βαθμό από αγορές ομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με τις αυξήσεις φόρων να έρχονται αργότερα. Αλλά θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των δημόσιων επενδύσεων των ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή θα εξελιχθούν σε μια πληθωριστική υπερβολή;
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αγνόησε δύο ριζοσπαστικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή της πολύ πιο εύκολη. Η πρώτη είναι μια ομοσπονδιακή εγγύηση εργασίας. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί μια θέση εργασίας σε όποιον δεν μπορεί να βρει εργασία στον ιδιωτικό τομέα, με σταθερό ωρομίσθιο όχι χαμηλότερο από τον εθνικό ελάχιστο μισθό. Μια ομοσπονδιακή εγγύηση εργασίας θα εξαλείψει την ανάγκη υπολογισμού των κενών παραγωγής, διότι δεν στοχεύει στη μελλοντική ζήτηση για παραγωγή αλλά στην παρούσα ζήτηση για εργασία. Υπάρχει σημαντική υποαπασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, μεταξύ των οποίων άτομα που έχουν αποσυρθεί από την αγορά εργασίας ή εργάζονται λιγότερο από ό,τι θέλουν.
Η δεύτερη ριζοσπαστική ιδέα είναι το αντισταθμισμένο σχέδιο ελεύθερου εμπορίου του οικονομολόγου Vladimir Masch. Η Αμερική έχει χάσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης κυρίως λόγω της μεταφοράς παραγωγής σε φθηνότερες αγορές εργασίας στην Ασία. Το σχέδιο του Μπάιντεν για την εξισορρόπηση του αμερικανικού εμπορίου μέσω φορολογικών επιδοτήσεων για εγχώριους παραγωγούς, εμπορικές συμφωνίες και διεθνείς συμφωνίες, αντί για δασμούς και διαμάχες, είναι αόριστο. Το σχέδιο Masch προσφέρει το γρηγορότερο και πιο κομψό τρόπο για να εξασφαλίσει ο Μπάιντεν το ισορροπημένο εμπόριο που θέλει. Η βασική αρχή είναι απλή: κάθε κυβέρνηση που είναι σε θέση να το πράξει πρέπει να καθορίσει μονομερώς ένα ανώτατο όριο στο συνολικό εμπορικό της έλλειμμα και να περιορίσει την αξία των επιτρεπόμενων εισαγωγών από κάθε εμπορικό εταίρο.
Ο Robert Skidelsky είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων της Βρετανίας και καθηγητής στο Warwick University.
Latest News
Οχήματα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άρση ψηφιακής ακινησίας
Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίας για ΙΧ οχήματα
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό