Λοιπόν, αυτός ο καταιγισμός υπεραισιόδοξων προβλέψεων διεθνών οίκων για το ελληνικό ΑΕΠ το 2021 μού θύμισαν αυτό που μού έλεγε ο αείμνηστος πατέρας μου για κάτι που προεξοφλείται ακρίτως και αφρόνως ότι θα γίνει, ενώ δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία. Μού έλεγε τη γνωστή θυμόσοφη λαϊκή ρήση «το ψάρι στη θάλασσα και το τηγάνι στη φωτιά», η οποία ισχύει και για το συνεχώς ταλαιπωρούμενο και περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης , του οποίου συνεχώς εντοπίζονται … άγνωστες … παραφυάδες πρόσθετων πόρων και ανακαλύπτονται άγνωστες θετικές επιδράσεις στην οικονομία και την ανάπτυξη! Κι εκείνο, σαν το «τηγάνι» της παροιμίας, βρίσκεται πάνω στη φωτιά, ενώ τα ψάρια είναι στη θάλασσα, άπιαστα, ακαθάριστα, χωρίς αλάτι, ρίγανη και … αλεύρι για να μην … καούν!!!
Είναι αλήθεια ότι οι προβλέψεις των διεθνών οίκων για ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2021, αλλά και για το 2022, συνοδεύονται από μερικούς «αστερίσκους», οι οποίοι για μιαν οικονομία που ουδόλως λειτουργεί σωστά, δηλαδή με βάση τους οικονομικούς νόμους, είναι καταλυτικοί. Διότι, το κλήμα είναι και ήταν πάντοτε … στραβό. Κι ένας από τους «αστερίσκους» αυτούς είναι και η κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, ενώ δεν είναι άμεσα παράγων που διαμορφώνει το ΑΕΠ, την οικονομική μεγέθυνση!
Οι διεθνείς αυτοί οίκοι προβλέπουν ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ για το 2021 που κυμαίνονται μεταξύ 4,5% και 5,6% και που θυμίζουν επιδόσεις της χώρας μας στα επίπεδα περίπου των ετών 2003, 2004, 2006 και 2007, όταν οι τότε κυβερνώντες τραγουδούσαν χαζοχαρούμενα σε τάχα εύφορη κοιλάδα, ενώ ήταν φλεγόμενη και μη καιόμενη!
Όμως, υπενθυμίζω ότι σε όλα τα παραπάνω χρόνια με τις ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις της χώρας μας σε ΑΕΠ, όλοι σχεδόν οι παράγοντες που διαμορφώνουν το ΑΕΠ, δηλαδή η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές, παρουσιάζουν ζηλευτές θετικές μεταβολές με εξίσου σημαντική αντίστοιχη συμβολή τους στην οικονομική μεγέθυνση, στην ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, από επίσημα στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ και Τράπεζα της Ελλάδος) προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:
Πρώτον, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσιάζει αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 5,3% και 3,3% με αντίστοιχη συμβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά 2,4 και 3,9 ποσοστιαίες μονάδες!
Δεύτερον, οι επενδύσεις παρουσιάζουν μεταβολές που κυμαίνονται μεταξύ 4,6% και 11,8% με αντίστοιχη συμβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά 1,1 και 2,7 ποσοστιαίες μονάδες!
Τρίτον, οι εξαγωγές κατά τα έτη αυτά διακρίνονται για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησής τους, που κυμαίνονται μεταξύ 2,9% και 17,4% με αντίστοιχη συμβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά 0,6 και 3,6 ποσοστιαίες μονάδες!
Τέταρτον, οι εισαγωγές, οι οποίες έχουν αντίθετη συμβολή στο ΑΕΠ σε σχέση με τους τρεις προηγούμενες παράγοντες (αρνητική συμβολή όταν αυξάνονται, θετική συμβολή όταν μειώνονται!) σε όλα τα παραπάνω υπό εξέταση χρόνια παρουσιάζουν ικανοποιητικές (πάντα όμως θετικές) μεταβολές, που κυμαίνονται μεταξύ 3% ( το 2003) και 9,1% (το 2006). Έτσι, το 2003, με την αρνητική συμβολή τους μόνο κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, το αντίστοιχο ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα (5,9%), ενώ το 2006, με αρνητική συμβολή κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες, το αντίστοιχο ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο επίπεδο του 4,5%!
Έκανα όλη αυτή την αναδρομή σε προηγούμενα χρόνια με ανάλογες, με τις σημερινές προβλέψεις διεθνών οίκων για το ΑΕΠ το 2021, επιδόσεις σε ανάπτυξη, διερωτώμενος αν, τώρα που είναι «το τηγάνι στη φωτιά», θα επαναληφθεί και το τρέχον έτος η «ψαριά» των ετών 2003, 2004, 2006 και 2007, δηλαδή θα παρουσιάσουν η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ανάλογες μεταβολές; Φρονώ όχι! Διότι, άλλο είναι το 2003 και άλλο το 2021!!!
Latest News
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.
Άκομψες παρεμβάσεις
Οι πολλοί φιλελεύθεροι που βρίσκονται εντός της κυβέρνησης θα νιώθουν μάλλον άβολα, με τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις σε μια σειρά από αγορές