Ο δείκτης διαχειριστών προμηθειών (PMI) της μεταποίησης παρουσίασε σημαντικά μεγάλη αύξηση τον Ιούνιο, καθώς οι λειτουργικές συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση φαίνεται ότι βελτιώθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2000. Ο δείκτης έκλεισε στις 58,6 μονάδες τον Ιούνιο, τιμή υψηλότερη από τις 58,0 μονάδες του Μαΐου. Η έντονη αύξηση της εισροής νέων παραγγελιών τον Ιούνιο συνέβαλε στην άνοδο της τιμής του δείκτη, ωστόσο ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση της παραγωγής επιβραδύνθηκε από τις σοβαρές ελλείψεις υλικών. Αυτές οι ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών οδήγησαν ολοένα και περισσότερο τις εταιρείες στην αύξηση των αποθεμάτων ασφαλείας, ώστε να συνεχιστεί ανεπηρέαστα η διαδικασία παραγωγής.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τη σημαντική αύξηση του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (10 Ιουνίου 2021). Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 22,5% έναντι μείωσης 10,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Η ανάκαμψη που παρατηρείται και στους δύο ανωτέρω δείκτες, έρχεται σε συμφωνία με τα ευρήματα του Δείκτη Οικονομικής Ανάπτυξης του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον εν λόγω δείκτη που δημοσιεύει κάθε εβδομάδα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος φαίνεται ότι από τον Απρίλιο και έπειτα παρατηρείται μια αδιάκοπη τάση βελτίωσης που οφείλεται στη βελτίωση των συνθηκών υγείας, της κινητικότητας, της εγχώριας ζήτησης και των συνθηκών στην αγορά εργασίας, βελτίωση που εξηγείται από τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων της οικονομίας απέναντι στην πανδημία του Covid-19 και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης PMI της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η μεταποίηση των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης βιώνει μια μετα-πανδημική έκρηξη. Η Ιταλία και η Ισπανία παρουσίασαν τιμές πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό τους, ενώ οι γερμανικοί και γαλλικοί PMI παραγωγής αναθεωρήθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο από τις εκτιμήσεις που υπήρχαν. Οι γερμανικές

λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν το Μάιο, αλλά συνέχισαν να καθοδηγούνται από τις πωλήσεις τροφίμων και στο διαδίκτυο, καθώς οι περιορισμοί μειώθηκαν μόνο στο τέλος του Ιουνίου. Ωστόσο, από τον Ιούλιο αναμένουμε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα δείξουν υψηλότερη εναλλαγή προς τις υπηρεσίες και αγορές που προηγουμένως δεν ήταν προσβάσιμες.

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν πιθανά σημαντική οικονομική ανάκαμψη για την Ευρωζώνη το 2ο τρίμηνο του 2021. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά ανεργίας της ευρωζώνης ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα το Μάιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη αρχίζει να μεταφράζεται σε ισχυρότερη αγορά εργασίας (Oxford Economics 2021).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα

O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974