
«Το ελληνικό αλφάβητο είναι μεγάλο…», αποφαίνονται ο Κρίστιαν Σουλτς και η ευρωπαϊκή ομάδα των οικονομολόγων της Citigroup, εκτιμώντας πως η μετάλλαξη «Δέλτα» που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα lockdowns και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ζημιές στην Ευρώπη, μπορεί να μην είναι η τελευταία, αφού ο ιός που κυκλοφορεί παγκοσμίως και δεδομένου ότι πολλές περιοχές υστερούν σε εμβολιασμούς, θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη, με νέες – επικίνδυνες- μεταλλάξεις.
Κατά τους επόμενους μήνες εκτιμούν πως η «Δέλτα» έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει, αν όχι να αντιστρέψει, τα σχέδια χαλάρωσης των lockdowns και περιορίζοντας (αν όχι αναβάλλοντας) την ανάκαμψη των οικονομιών.
Τα δύο συμπεράσματα
Τα δύο συμπεράσματά τους αφορούν στα εξής:
Πρώτον, ο κίνδυνος περαιτέρω lockdowns στην ηπειρωτική Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανώς μεγαλύτερος από ό,τι υποθέτουν πολλοί -και μεγαλύτερος από αυτόν που υπονοεί η εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου-, και δεύτερον, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ περαιτέρω παραλλαγές θα αποτελέσουν επίσης μια συνεχή πρόκληση.
Όλα τα παραπάνω θα επηρεάσουν την ψυχολογία, παίζοντας το δικό τους ρόλο στην πορεία ανάκαμψης των οικονομιών. Σε γενικές γραμμές, οι οικονομολόγοι της Citigroup, θεωρούν πως οι πλούσιες χώρες της του Βορρά της Ευρώπης φαίνεται να βρίσκονται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τις πληγές του ιού σε σχέση με τις φτωχότερες χώρες του Νότου.
Οι δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενισχύσουν πάντως τις οικονομίες, αν και το χάσμα Ευρώπης-ΗΠΑ θα παραμείνει μεγάλο, εκτός εάν η ζώνη του ευρώ προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή αυξήσει το μέγεθος της δημοσιονομικής στήριξης μεταβάλλοντας και τους δημοσιονομικούς κανόνες.

REUTERS/Ralph Orlowski/File Photo
Οι δύο επιλογές της ΕΚΤ
Παράλληλα η ΕΚΤ, που θα ανακοινώσει το φθινόπωρο τη στρατηγική της και ετοιμάζεται μάλιστα να μειώσει τις αγορές ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (από τα 80 δισ. ευρώ σήμερα) για το υπόλοιπο του προγράμματος που λήγει τον Μάρτιο του 2022, δείχνει να έχει δύο επιλογές:
Πρώτον να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως ότου ο πληθωρισμός, που παραμένει αδύναμος στην Ευρώπη, σταθεροποιηθεί στην περιοχή του 2% ή δεύτερον να διπλασιάσει τουλάχιστον το «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς τίτλων «APP» από τα σημερινά επίπεδα των 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Φυσικά σε αυτή την περίπτωση ερώτημα αποτελεί ποια λύση θα μπορούσε να υιοθετηθεί για την περίπτωση της Ελλάδας που δεν μπορεί να συμμετέχει στο «APP» καθώς δεν διαθέτει την «επενδυτική βαθμίδα».


Latest News

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μίλησε με τον Σι αλλά το Πεκίνο διαψεύδει - «Κλείσαμε 200 εμπορικές συμφωνίες»
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν πολλές εμπορικές συμφωνίες

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας