Με τη μετάλλαξη Δέλτα να προκαλεί ανησυχίες, και τον πληθωριστικό κίνδυνο να παραμένει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει μια σειρά άτυπων επαφών, με χρονικό ορίζοντα έως το φθινόπωρο, προκειμένου να καταλήξει σε μια σειρά προτάσεων για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το νέο ραντεβού έχει κλειστεί για την Τρίτη, με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να απολαμβάνει ένα δείπνο στη Φραγκφούρτη, όπου μεταξύ «τυρού και αχλαδιού» θα ξεκινήσει έναν ακόμα κύκλο συζήτησεων.

Η νέα συνάντηση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη και πιθανώς την Πέμπτη, και ενδεχόμενως να καταλήξει σε κάποιες πρώτες πινελιές για τον μακροχρόνιο «συμμετρικό» ορισμό της σταθερότητας των τιμών της ΕΚΤ, με στόχο τον πληθωρισμό κοντά ή κάτω από το 2%. ‘Ενα όριο που εν μέσω πανδημίας έχει πάψει προσωρινά να ισχύει.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι επίσης, που τονίζουν ότι το «κονκλάβιο» της ΕΚΤ θα αναφερθεί και σε άλλα ευαίσθητα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, όπως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και το επικείμενο tapering αλλά και άλλα ζητήματα νομισματικής πολιτικής.

Οι Τραπεζίτες μοιάζουν διχασμένοι. Η μία ομάδα με τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Αυστρίας επιθυμεί τη λήξη του προγράμματος ΡΕΡΡ, οπως έχει αρχικά αποφασιστεί , στα τέλη Μαρτίου 2022.

Αντίθετα, μια άλλη ομάδα με κεντρικούς τραπεζίτες του νότου , επιθυμεί να διατηρήσει την ευελιξία στο PEPP, μειώνοντας μεν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων το φθινόπωρο, αλλά αποφασίζοντας την επέκταση του προγράμματος και πέραν του Μαρτίου του επόμενου έτους.

Προσαρμόζοντας την τρέχουσα διατύπωση (σε ισχύ από το 2003) «κοντά αλλά κάτω από το 2%», η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. Ένα βασικό ζήτημα που χωρίζει τις ομάδες είναι εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να συμφωνήσει απλώς να «ανεχθεί» την αντισταθμιστική υπέρβαση το 2022-23 – ή θα πρέπει να υιοθετήσει αυτόν τον στόχο ως άμεση έκφραση της πολιτικής της.

Μέσα στο κλίμα αυτό με ιδιαίτερξη ενδιαφέρον αναμένεται και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη.
Μία ημέρα νωρίτερα θα δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή