Ο Ριμπολόβλεφ είναι παντού. Είτε αγοράζει διαμέρισμα στο Μανχάταν για την κόρη του, μια ποδοσφαιρική ομάδα στην Ευρώπη, ακριβά έργα τέχνης, αλλά και πανάκριβα γιωτ. Η τελευταία του επένδυση, ή παιχνίδι, είναι το 43 μέτρων αγωνιστικό σκάφος, αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων με το όνομα Σκορπιός, το ίδιο με το πασίγνωστο ιδιωτικό νησί του Ιονίου που αγόρασε πριν από μερικά χρόνια. Το σκάφος χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ναυπηγηθεί.

Πρόκειται για ακόμη ένα δείγμα του πώς οι υπερ-πλούσιοι αυτού του πλανήτη ξοδεύουν τεράστια ποσά χρήματος για την αγορά σκάφους. Ο ιδρυτής της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ φέρονται να έχουν αγοράσει επίσης νέα σκάφη. Η δαπάνη για ακραία πολυτέλεια αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη ενίσχυσαν το συνδυασμένο καθαρό ενεργητικό τους κατά 1,8 τρισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Bloomberg Billionaires Index.

«Υπάρχει εμπιστοσύνη στην αγορά», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Λάμπερτ, εταίρος και επικεφαλής πωλήσεων στην Burgess. «Για πολλούς ιδιοκτήτες, είναι μια ερώτηση κρίσεως: “Η ζωή είναι μικρή. Ας το κάνουμε ώστε να ζήσουμε το καλύτερο από τη ζωή”».

Η διένεξη με τον Μπουβιέ

Η αγορά έρχεται έπειτα από μερικά χρόνια αναταραχής για τον Ριμπολόβλεφ, το όνομα του οποίου ήταν αναμεμειγμένο σε υπόθεση διαμάχης με έμπορο τέχνης αναφορικά με αγορές αξίας πολλών δισ. δολαρίων. Το 2015 υπέβαλε αγωγή κατά του Ιβ Μπουβιέ στο Μονακό, κατηγορώντας τον Ελβετό έμπορο ότι τον υπερχρέωσε κατά 1 δισ. δολάρια για την αγορά έργων ζωγραφικής του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Ρενέ Μαγκρίτ και άλλων.

Ο Μπουβιέ και οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι δεν εργάστηκε ποτέ για λογαριασμό του Ριμπολόβλεφ και ότι ο Ρώσος ήταν απλά ένας πελάτης πρόθυμος να πληρώσει ακριβά. Δικαστήριο του Μονακό απέρριψε την αρχική αγωγή στα τέλη του 2019. Εν τω μεταξύ, εισαγγελικές αρχές της Γενεύης ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κλείσουν την υπόθεση έρευνας για απάτη. Ο Ριμπολόβλεφ, 54 ετών, βρίσκεται αντιμέτωπος με εγκληματική έρευνα στην Ελβετία για το κατά πόσον παράνομα βοήθησε να ενορχηστρωθεί η σύλληψη του Μπουβιέ στο Μονακό το 2015. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι εταιρείες του Ρώσου δισεκατομμυριούχου επίσης μήνυσαν τους Sotheby’s το 2018 σε σχέση με την υπόθεση.

Το 2011 πρωτοεμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα

Ο Ριμπολόβλεφ εμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντς το 2011 με την αγορά πλειοψηφικού μεριδίου στην ποδοσφαιρική ομάδα Μονακό. Η ομάδα κέρδισε το πρωτάθλημα την περίοδο 2016-2017. Το διαζύγιό του με την πρώην σύζυγό του Ελενα ήταν επίσης θέμα συζήτησης. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1987 όταν και οι δύο σπούδαζαν ιατρική στην πόλη Περμ. Το 2014, Ελβετός δικαστής επιδίκασε 4,5 δισ. δολάρια στην Ελενα, αν και τελικά το διαζύγιο ολοκληρώθηκε με πολύ λιγότερα χρήματα. Η αξία του Ριμπολόβλεφ ανέρχεται σε 10,9 δισ. δολάρια. Εκανε περιουσία πουλώντας μερίδια σε δύο ρωσικές εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων για περισσότερα από 7 δισ. δολάρια πριν από μια δεκαετία.

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο το 1990 εργάσθηκε σε μονάδα έκτακτων περιστατικών νοσοκομείου στο Περμ. Απέκτησε άδεια μεσίτη και άνοιξε τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία. Επένδυσε στην Uralkali PJSC παραγωγής ποτάσας στις αρχές του 1990, αγοράζοντας τελικά πάνω από το 80% της εταιρείας την οποία μετέτρεψε σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

Επίσης, έχει το 20% άλλης εταιρείας στη βιομηχανία ποτάσας. Το 2010, ο Ριμπολόβλεφ πούλησε την Uralkali σε όμιλο εταιρειών του δισεκατομμυριούχου Σουλεϊμάν Κερίμοφ  και μαζί το μερίδιό του στην Silvinit. Μετακόμισε στο Μονακό όπου ζει ακόμη σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή