Τεράστιες ήταν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και της οικονομίας παγκοσμίως. Ωστόσο, υπήρχαν και αυτοί που κατάφεραν να επωφεληθούν από τις… ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής και να αποκομίσουν οικονομικά κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τους Financial Times, οι εκατομμυριούχοι του πλανήτη εκτοξεύθηκαν πέρυσι στα 5,2 εκατ. άτομα, με τους υπερ-πλούσιους, με περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων, να αυξάνονται σχεδόν κατά 25%.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει και μια ενδιαφέρουσα έκθεση της Credit Suisse που υπολόγισε πως ο συσσωρευμένος πλούτος παγκοσμίως από τα νοικοκυριά αυξήθηκε, μέσα στο 2020, κατά 28,7 τρισ. δολάρια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες άνοιξαν τις… στρόφιγγες του χρήματος προσφέροντας άφθονο φτηνό χρήμα στην αγορά.

Συγκεκριμένα, οι διακυμάνσεις στις μετοχές, όπως και στις αξίες των σπιτιών και ακινήτων, εκτόξευσαν τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών στα 418,3 τρισ. δολάρια. Μια αύξηση της τάξεως του 4,1% που φαντάζει οξύμωρη, αν λάβει κανείς υπόψη του τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν, με τις οικονομίες να έχουν «γονατίσει» από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα και βέβαια την ίδια την υγειονομική κρίση.

«Η αντίφαση μεταξύ του τι συνέβη στον πλούτο των νοικοκυριών και στην ευρύτερη οικονομία δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο έντονη» αναφέρει η έκθεση της Credit Suisse, με αποτέλεσμα το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο στις περισσότερες χώρες.

Ο συνδυασμένος πλούτος μεταξύ ατόμων που έχουν περιουσία άνω του ενός εκατ. δολαρίων έχει τετραπλασιαστεί από το 2000, στα 191,6 τρισ. δολάρια, ενώ το ποσοστό τους επί του παγκόσμιου πλούτου αυξήθηκε από το 35% στο 46%. Στον αντίποδα, την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως 2,9 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως, ήτοι το 55% του ενήλικου πληθυσμού, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία κάτω των 10.000 δολαρίων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Το παράνομο lobbying έφερε πρόστιμο 400 χιλ. ευρώ στη Monsanto 
AGRO |

Γαλλία: Το παράνομο lobbying έφερε πρόστιμο 400 χιλ. ευρώ στη Monsanto 

Η Monsanto ήταν «υπεύθυνη για την επεξεργασία των δεδομένων» που είχε αναλάβει για λογαριασμό της η εταιρεία Fleishman-Hillard, που δραστηριοποιείται στα πεδία των δημοσίων σχέσεων, της επικοινωνίας και του lobbying.

Facebook: Προειδοποιήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης παρά τα κέρδη
Διεθνή |

Facebook: Προειδοποιήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης παρά τα κέρδη

Η Facebook ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών με τα οικονομικά της αποτελέσματα, αλλά προανήγγειλε και συγχρόνως προειδοποίησε για σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τρίμηνο που διανύουμε.

Ευρωζώνη: Σε επίπεδα ρεκόρ το οικονομικό κλίμα
Διεθνή |

Σε επίπεδα-ρεκόρ το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη

Τα εργοστάσια λειτουργούν στο μάξιμουμ, ωθούμενα από την ισχυρή παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ οι καταναλωτές σπεύδουν για ταξίδια και υπηρεσίες που είχαν στερηθεί για μεγάλα διαστήματα λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας