Τεράστιες ήταν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και της οικονομίας παγκοσμίως. Ωστόσο, υπήρχαν και αυτοί που κατάφεραν να επωφεληθούν από τις… ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής και να αποκομίσουν οικονομικά κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τους Financial Times, οι εκατομμυριούχοι του πλανήτη εκτοξεύθηκαν πέρυσι στα 5,2 εκατ. άτομα, με τους υπερ-πλούσιους, με περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων, να αυξάνονται σχεδόν κατά 25%.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει και μια ενδιαφέρουσα έκθεση της Credit Suisse που υπολόγισε πως ο συσσωρευμένος πλούτος παγκοσμίως από τα νοικοκυριά αυξήθηκε, μέσα στο 2020, κατά 28,7 τρισ. δολάρια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες άνοιξαν τις… στρόφιγγες του χρήματος προσφέροντας άφθονο φτηνό χρήμα στην αγορά.

Συγκεκριμένα, οι διακυμάνσεις στις μετοχές, όπως και στις αξίες των σπιτιών και ακινήτων, εκτόξευσαν τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών στα 418,3 τρισ. δολάρια. Μια αύξηση της τάξεως του 4,1% που φαντάζει οξύμωρη, αν λάβει κανείς υπόψη του τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν, με τις οικονομίες να έχουν «γονατίσει» από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα και βέβαια την ίδια την υγειονομική κρίση.

«Η αντίφαση μεταξύ του τι συνέβη στον πλούτο των νοικοκυριών και στην ευρύτερη οικονομία δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο έντονη» αναφέρει η έκθεση της Credit Suisse, με αποτέλεσμα το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο στις περισσότερες χώρες.

Ο συνδυασμένος πλούτος μεταξύ ατόμων που έχουν περιουσία άνω του ενός εκατ. δολαρίων έχει τετραπλασιαστεί από το 2000, στα 191,6 τρισ. δολάρια, ενώ το ποσοστό τους επί του παγκόσμιου πλούτου αυξήθηκε από το 35% στο 46%. Στον αντίποδα, την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως 2,9 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως, ήτοι το 55% του ενήλικου πληθυσμού, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία κάτω των 10.000 δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ