Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν εκτοξευθεί σε υψηλό σχεδόν τριών ετών, η αγεφύρωτη διαφωνία μεταξύ των διεθνών παραγωγών πετρελαίου εξανέμισε τις ελπίδες για μια συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής τους το τρέχον έτος – γεγονός που απειλεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης καθώς η ευρύτερη επανεκκίνηση των οικονομιών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ταξιδιών, όπως αναφέρει το Forbes.

Δύο πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων σημαίνει πως οι αναμενόμενες αυξήσεις στην παραγωγή του καρτέλ δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Η τιμή του αμερικανικού αργού, τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,5% την Δευτέρα μετά την κυκλοφορία της είδησης για την ακύρωση της συνάντησης του OPEC+, ξεπερνώντας τα 76 δολάρια το βαρέλι, ενώ έχει καταγράψει άνοδο άνω του 5% από τη διαφωνία της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι και σήμερα. Αντίστοιχα, η τιμή του πετρελαίου Brent του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε άνοδο 1,3% την Δευτέρα και άνω του 4% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αιτία της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ήταν η άρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγική τους ικανότητας, να συναινέσουν στην συμφωνηθείσα πρόταση του OPEC+, καθώς εκτός από την αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, προβλέπει επίσης την παράταση των υπόλοιπων περικοπών έως τα τέλη του 2022.

Ενώ, όμως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους χωρίς όρους, η Σαουδική Αραβία, που υποστηρίζει τη προωθούμενη πρόταση, επισημαίνει ότι η παράταση των περιορισμών στην παραγωγή είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών.

Η προτεινόμενη αύξηση της παραγωγής είχε στόχο αφενός να περιορίσει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και αφετέρου να εξασφαλίσει χρόνο στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες ώστε να αξιολογήσουν εάν η ταχεία εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού σε χώρες όπως η Ινδία κινδυνεύει να πλήξει εκ νέου τη ζήτηση και να οδηγήσει σε νέα lockdowns.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές