Εντονη ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου, αλλά και για το μέλλον του πετρελαϊκού καρτέλ, την ώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύονται παγκοσμίως, προκαλεί το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις του ΟΠΕΚ+.

Η είδηση ότι, το αναμενόμενο για τη Δευτέρα νέο διαδικτυακό ραντεβού του ΟΠΕΚ, αναβλήθηκε επ’ αόριστον έδωσε νέο ώθηση τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Το Brent σημείωσε άνοδο κατά 94 σεντς, ή 1,2%, στα 77,11 δολ. το βαρέλι στις 16.52 GMT, και διαπραγματεύτηκε σε υψηλό δυόμιση ετών. Το πετρέλαιο των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 1,11 δολ. ή 1,5%, στα 76,27 δολ. το βαρέλι.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ + εγκατέλειψαν τις συνομιλίες και δεν έθεσαν νέα ημερομηνία για την επανάληψή τους, μετά από έντονη διαμάχη την περασμένη εβδομάδα, όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέρριψαν μια προτεινόμενη παράταση οκτώ μηνών για περιορισμό της παραγωγής.

Αρκετές ημέρες έντονων συζητήσεων δεν έλυσαν τις διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Bloomberg συμμετέχοντες στις συζητήσεις. Σύμφωνα με δήλωση του γενικού γραμματέα του OPEC, Μοχάμαντ Μπαρκίντο, δεν έχει ορισθεί νέα ημερομηνία συνεδρίασης.

Η σπάνια δημόσια διαφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την πολιτική του ΟΠΕΚ δείχνει μια αυξανόμενη οικονομική αντιπαλότητα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αραβικών οικονομιών, η οποία φαίνεται ότι πρόκειται να ενταθεί

Η αποτυχία αυτή σημαίνει ότι για την ώρα, είναι ότι ο OPEC+ δεν θα αυξήσει την παραγωγή του τον Αύγουστο, στερώντας την παγκόσμια οικονομία από σημαντικούς νέους ενεργειακούς πόρους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η κατάσταση είναι ρευστή και ο οργανισμός θα μπορούσε να επανενεργοποιήσει τις συνομιλίες οποιαδήποτε στιγμή.

Η προοπτική του ΟΠΕΚ + να μην προσθέσει τα επιπλέον βαρέλια στην αγορά τον επόμενο μήνα αύξησε τις τιμές, αλλά επέτεινε την αστάθεια, δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της Rystad Energy, Louise Dickson και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι η συνάντηση αναβλήθηκε σήμερα και ο χρόνος που χρειάστηκε για να ανακοινωθεί αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κάποιες διαπραγματεύσεις στο περιθώριο».

Η ING Economics δήλωσε ότι η αποτυχία του ΟΠΕΚ + να καταλήξει σε μια συμφωνία μπορεί να προσφέρει μια σύντομη ανοδική πορεία στις τιμές του πετρελαίου, αλλά πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για μια ευρύτερη συμφωνία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές