Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Βενετία την Παρασκευή και το Σάββατο θα μπορούσε να καταλήξει σε μια συμφωνία για ένα παγκόσμιο σχέδιο φορολόγησης των πολυεθνικών, ανάλογη με αυτή στην οποία κατάληξαν οι 130 του ΟΟΣΑ.

Τουλάχιστον αυτό είναι το ζητούμενο.

Από την άλλη πλευρά, η Ομάδα των 20 – οι 19 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο συν η Ευρωπαϊκή Ένωση – έχει ήδη υποστηρίξει το πλαίσιο για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, που συμφωνήθηκε την 1η Ιουλίου μεταξύ των μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παράλληλα με την Κίνα και την Ινδία.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο, ώστε να πεισθούν χώρες της ΕΕ με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ουγγαρία, η Ιρλανδία και η Εσθονία, οι οποίες αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία του ΟΟΣΑ.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ντάνιελ Φράνκο, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της G20, δήλωσε ότι είναι «σίγουρος» για την επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας» μεταξύ των υπουργών Οικονομικών στη Βενετία που θα «αλλάξει ριζικά την τρέχουσα διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική».

Φορολόγηση ψηφιακών γίγαντων

Η Ιρλανδία, η έδρα της ΕΕ για τεχνολογικούς γίγαντες όπως Facebook, Google και Apple, έχει συντελεστή φόρου εταιρειών μόλις 12,5 τοις εκατό, η Ουγγαρία έχει συντελεστή 9% ενώ η Εσθονία φολορογεί μόνο τις πληρωμές μερισμάτων.

Ωστόσο, η υποστήριξη αυτών των τριών χωρών είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ, καθώς η υιοθέτηση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη από τα κράτη μέλη.

Ο ελάχιστος συντελεστής είναι ένας από τους δύο πυλώνες της παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο άλλος, λιγότερο αμφιλεγόμενος, είναι το σχέδιο φορολόγησης εταιρειών, εκεί όπου δημιουργούν τα κέρδη τους και όχι απλώς εκεί όπου εδρεύουν.

Η ΕΕ σκοπεύει να ανακοινώσει τον δικό της ψηφιακό φόρο αργότερα αυτό το μήνα.

Οι συζητήσεις της G20 αναμένεται επίσης να επικεντρωθούν στην παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία, στους πληθωριστικούς κινδύνους, στην κλιματική αλλαγή και στη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή