Παρόλο που η πανδημία του κορωνοϊού έκανε πολλούς εργαζομένους να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους και έκλεισε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, πολλοί εργαζόμενοι διατήρησαν τις δουλειές και τους μισθούς τους, ενώ άλλοι κατάφεραν να πάρουν αύξηση.

Η μέση αμοιβή άλλαξε κατά 5% ή και λιγότερο περίπου στο ένα τρίτο των εταιρειών S&P 500. Αυξήθηκε περισσότερο από 5% σε 184 εταιρείες και σημείωσε μείωση μεγαλύτερη του 5% σε άλλες 125.

Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε ανάλυση της Wall Street Journal από 492 εταιρείες που χρησιμοποιούν δεδομένα από το MyLogIQ. Για να δείτε τη μέση αμοιβή στις εταιρείες S&P 500, ανατρέξτε στον πίνακα στο κάτω μέρος του άρθρου.

Σχεδόν 140 εταιρείες στον S&P 500 — μεταξύ των οποίων η Netflix Inc. και οι μεταφορές CSX Corp. – ανακοίνωσαν ότι η αμοιβή του μέσου εργαζομένου τους ανερχόταν σε τουλάχιστον 100.000 δολάρια κατά το περσινό έτος. Σαράντα εταιρείες- μεταξύ των οποίων η Starbucks Corp. και η Amazon.com Inc.- ανακοίνωσαν ότι ο μέσος εργαζόμενός τους κέρδισε λιγότερα από 30.000 δολάρια την περσινή χρονιά. Από το 2019 και έπειτα, σημειώθηκε μια μικρή αλλαγή στους μισθούς των εταιρειών αυτών.

Οι αμοιβές στην οικονομία των ΗΠΑ παραμένουν σε ρευστή κατάσταση το 2021, με στενή αγορά εργασίας και αύξηση μισθών σε πολλές περιοχές, ιδίως για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους της πρώτης γραμμής. Ακολουθεί μια περισσότερο αναλυτική ματιά στα δεδομένα του 2020:

Καλύτερα αμειβόμενοι

Η πλειονότητα των εταιρειών με τους υψηλότερους μισθούς έχει σχετικά λιγότερους εργαζομένους. Τέσσερις από τις δέκα εταιρείες με τους υψηλότερους μισθούς απασχολούσαν δεν απασχολούσαν περισσότερο από 4.000 υπαλλήλους. Η Alexandria Real Estate Equities Inc., επί παραδείγματι, απασχολεί 471 υπαλλήλους και ο μέσος εργαζόμενός της κερδίζει περισσότερα από 295.000 δολάρια. Οι επονομαζόμενες REIT (Real Estate Investment Trust), οι οποίες ειδικεύονται στη βιοτεχνολογία και στα ακίνητα, δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο.

Εννέα από τους 25 κορυφαίους μέσους υπαλλήλους εργάζονται σε εταιρείες τεχνολογίας ή πλατφόρμες μέσων, όπως το Netflix, το Facebook Inc. και το Twitter Inc.  Οι υπόλοιποι πέντε εργάζονται στον ενεργειακό τομέα και οι τέσσερις – κατά μέσο όρο πάνω από 240.000 δολάρια – εργάζονται σε φαρμακευτικές εταιρείες ή εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας, Incyte Corp., ανακοίνωσε ότι περισσότερο από το μισό των υπαλλήλων της εργάζονται στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, με τον μέσο υπάλληλό της να είναι γιατρός φαρμακείου με εμπειρία πάνω από τρία έτη,  με αμοιβή, κατά το προηγούμενο έτος,  253.000 δολάρια και μπόνους λίγο περισσότερο από 100.000 δολάρια.

Εκπρόσωπος της Alexion Pharmaceuticals Inc., με τη μέση αμοιβή του να ανέρχεται σε 250.651 δολάρια, και ο οποίος είναι πέμπτος στη σειρά με τους καλύτερα αμειβόμενους υπαλλήλους, δήλωσε ότι η εταιρεία χρειάζεται υψηλή εξειδίκευση για να αναπτύξει και να παράγει θεραπείες για σπάνιες ιατρικές παθήσεις, αλλά πληρώνει ανάλογα.

Στον ιστότοπό του, το Netflix αναφέρει ότι προσπαθεί να πληρώνει τους υπαλλήλους του με την καλύτερη αμοιβή που, ενδεχομένως, να τους έδινε και κάποιος ανταγωνιστής του, προσαρμόζοντάς την αναλόγως κάθε χρόνο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας στους τομείς της τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας που προσφέρουν τις καλύτερες αμοιβές. Ένα μέλος του συνδικάτου που κέρδισε πάνω από 259.000 δολάρια στη Νέα Υόρκη ήταν ο μέσος υπάλληλος στο βοηθητικό πρόγραμμα Consolidated Edison Inc.

Υπάλληλοι με τη χαμηλότερη αμοιβή

Οι εταιρείες με τη χαμηλότερη μέση αμοιβή είναι, γενικά, οι κολοσσοί που εξυπηρετούν τις μαζικές αγορές. Ο κατασκευαστής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Aptiv, που απασχολεί 151.000 άτομα σε 44 χώρες και παλαιότερα ονομαζόταν Delphi Automotive PLC, παρέχει αμοιβές ύψους 5.906 δολαρίων. Ο Aptiv αντιμετωπίζει περισσότερο τους υπαλλήλους του ως μηχανές που δουλεύουν ανά ώρα.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των 25 εταιρειών με τις χαμηλότερες αμοιβές δραστηριοποιούνται στον τομέα ένδυσης ή ομορφιάς. Ένα ανάλογο ποσοστό αφορούν εταιρείες fast food, πίτσας ή τσιγάρων. Δύο άλλες είναι αλυσίδες καταστημάτων δολαρίων. Ο κατασκευαστής δίσκων Western Digital Corp. είναι μία από τις τρεις εταιρείες τεχνολογίας στο κάτω μέρος της λίστας των 25 αυτών εταιρειών. Η Western Digital δεν προέβη, όμως, σε κανέναν σχόλιο για την κατάταξή της στο τέλος της λίστας.

Πολλοί δουλεύουν σε εταιρείες που απασχολούν άτομα σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, εποχιακούς και προσωρινά εργαζομένους. Η Under Armour ανέφερε ότι ο μέσος υπάλληλός της κέρδιζε περίπου 6.669 δολάρια δουλεύοντας περίπου 20 με 30 ώρες την εβδομάδα σε ένα από τα καταστήματά της για την περίοδο Αυγούστου με Δεκέμβριο. Η GAP ανακοίνωσε ότι η αμοιβή για τον μέσο υπάλληλό της, έναν συνεργάτη λιανικής πώλησης μερικής απασχόλησης στη Βόρεια Ντακότα, ανερχόταν σε 7.037 δολάρια το περσινό έτος.

Οι εταιρείες, γενικά, δηλώνουν ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες ελάχιστης αμοιβής της περιοχής τους και ότι πληρώνουν ανταγωνιστικά.

H Under Armour, πρόσφατα αύξησε την ελάχιστη αμοιβή της για τους ωρομίσθιους σε 15 από 10 δολάρια.

Σε ανακοίνωσή της, η Gap Inc. ανέφερε ότι το 85% των υπαλλήλων της εργάζονται στα καταστήματά της, τέσσερις στους πέντε είναι μερικής απασχόλησης και σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι κάτω των 23 ετών. Η εταιρεία προσέθεσε ότι έδωσε σε περίπου 70.000 από τους 117.000 εργαζόμενους της μπόνους 300 δολαρίων σε μετρητά κατά το φετινό έτος. «Είμαστε περήφανοι για τις ευκαιρίες που παρέχουμε στους συνεργάτες μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Gap.

Άλλες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε χώρες με χαμηλό μισθό. Η Hanesbrands ανέφερε ότι το 88% των περίπου 61.000 υπαλλήλων της εργάζονται σε εργοστάσια εκτός των ΗΠΑ, κυρίως στην Κεντρική Αμερική, την Καραϊβική και την Ασία. Ο μέσος υπάλληλός της, σε εγκατάστασή της στην Ονδούρα, έβγαλε 5.671 δολάρια το περσινό έτος. Η Hanesbrands αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε άλλο εκτός από τις καταθέσεις της.

Οι διαφορές στις παγκόσμιες αμοιβές επηρέασαν, επίσης, και άλλες εταιρείες. Η Amazon ανακοίνωσε ότι ο μέσος εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης  στις ΗΠΑ έβγαλε 37.930 δολάρια πέρυσι, περίπου 30% περισσότερο από τον μέσο εργαζόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο και 3,5% πάνω από το σύνολο αμοιβών στις ΗΠΑ το 2019. Η εταιρεία, στα τέλη Απριλίου, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την αμοιβή της για 500.000 Αμερικανούς υπαλλήλους από 50 σεντς σε 3 δολάρια την ώρα.

Η Starbucks ανέφερε ότι 120.000 από τους σχεδόν 350.000 εργαζόμενους βρίσκονται εκτός ΗΠΑ, και οι περισσότεροι baristas είναι μερικής απασχόλησης, όπως και ο μέσος υπάλληλός της, ένας barista στον Καναδά, ο οποίος κέρδισε 12.113 δολάρια, χωρίς τις επιπλέον παροχές. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το 90% των αλυσίδων εστιατορίων της είχε μέση αμοιβή 30.000 δολάρια ή και λιγότερο και ότι αύξησε τις αμοιβές της κατά 5% με 11% για πολλούς από τους εργαζομένους της στα τέλη του περασμένου έτους.

Μεγάλες αλλαγές

Πέρυσι, μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές έγιναν σε εταιρείες που επλήγησαν από τον κoρωνοϊό και τις οικονομικές του επιπτώσεις, αλλά και σε όσες εταιρείες επωφελήθηκαν από αυτή την κατάσταση.

Καθώς τα live events επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία το 2020, η Live Nation Entertainment Inc. ανακοίνωσε ότι είχε απασχολήσει λιγότερους υπαλλήλους μερικής απασχόλησης ή και εποχιακούς απ’ ό,τι συνήθως, με τους μόνιμους υπαλλήλους ή τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού της δυναμικού. Αυτό ώθησε τον μέσο όρο υψηλότερα, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας. Η αμοιβή που ανέφερε για τον μέσο υπάλληλό της το 2020 τριπλασιάστηκε σε 57.195 δολάρια από 18.333 για τον μέσο υπάλληλο το 2019.

Η United Parcel Service, η οποία προσέλαβε περισσότερο προσωπικό για να καταφέρει να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των παραγγελιών της, λόγω της αύξησης των διαδικτυακών αγορών, ήταν μεταξύ των εταιρειών με τις μεγαλύτερες μειώσεις στη μέση αμοιβή: στα 44.254 δολάρια από τα 74.395. Η FedEx Corp. δεν έχει δημοσιοποιήσει τη μέση αμοιβή της για το 2020, αλλά ανακοίνωσε ότι το 2019 ανερχόταν στα 49.059 δολάρια.

Η UPS ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοί της είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους στη βιομηχανία που δραστηριοποιείται και ότι ο μέσος εργαζόμενος το 2020, σε αντίθεση με τον εργαζόμενο το 2019, ήταν εργαζόμενος μερικής απασχόλησης.

Ο μέσος υπάλληλος της Ford Motor Co., πέρυσι, κέρδισε 61.778 δολάρια, λιγότερα από τα 110.706 δολάρια για τον μέσο εργαζόμενό της το 2019. Η διαφορά: Ο εργαζόμενος του περασμένου έτους δεν συμμετείχε στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα καθορισμένων παροχών της εταιρείας, το οποίο δεν προέβη σε νέες προσλήψεις το 2004, αλλά συνεχίζει να έχει σημασία στον υπολογισμό της συνολικής αμοιβής για την κοινοποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων, δήλωσε εκπρόσωπος της Ford. Ο μέσος εργαζόμενος του 2019 συμμετείχε στο πρόγραμμα.

Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει στοιχεία μέσης αμοιβής-εργαζομένων, όπως αναφέρθηκαν από τις εταιρείες S&P 500, όπως και το πώς συγκρίνεται ο αριθμός αυτός με τις αμοιβές των εταιρειών στον ίδιο κλάδο και με την αμοιβή του CEO της εταιρείας.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα