Ο αγώνας για τους χαμηλόμισθους αρχίζει. Μερικοί από τους μεγαλύτερους εργοδότες των ΗΠΑ προσθέτουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού. Πολλοί αυξάνουν τους μισθούς ή δίνουν προνόμια για να προσελκύσουν εργαζόμενους από άλλες θέσεις εργασίας ή ακόμη και εκτός της αγοράς εργασίας.

Η Amazon.com Inc. ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα προσλάβει 75.000 περισσότερους εργαζόμενους και θα προσφέρει $1.000  μπόνους υπογραφής για ορισμένες θέσεις. Αυτό είναι το πλέον πρόσφατο κύμα προσλήψεων στη διάρκεια μιας χρονιάς που είδε τεράστια αύξηση θέσεων εργασίας στον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η McDonald’s Corp. ανακοίνωσε ότι θέλει να προσλάβει 10.000 υπαλλήλους σε δικά της εστιατόρια (όχι franchise) τους επόμενους τρεις μήνες λέγοντας ότι θα αυξήσει τις αμοιβές σε αυτά τα καταστήματα. Η Chipotle Mexican Grill Inc., η Applebee’s και η KFC είναι μεταξύ των αλυσίδων που επιδιώκουν να προσλάβουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους καθώς αποκαθιστούν την λειτουργία εσωτερικών χώρων και επιδιώκουν για αυτό να αυξήσουν το προσωπικό.

Πολλές εταιρείες προσπάθησαν να βρουν διαθέσιμους εργαζομένους. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι πολλοί μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας για να καταλάβουν κάποιες από αυτές τις κενές θέσεις. Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας συνεχίζουν να μειώνονται εδώ και αρκετές εβδομάδες φτάνοντας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εν μέσω πανδημίας.

Η ζήτηση για εργαζόμενους είναι τόσο υψηλή που αυξάνονται και οι μισθοί. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές για υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 21 σεντς φτάνοντας τα $30,17  τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Εργασίας. Τα ωφέλη είναι αξιοσημείωτα επειδή η αύξηση προσλήψεων χαμηλόμισθων στον τομέα της εστίασης κανονικά θα ασκούσε καθοδική πίεση προς τον μέσο όρο ωρομισθίων, ανέφεραν οικονομολόγοι.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι οι θέσεις ανειδίκευτων της προσφέρουν μέση αμοιβή $ 17 την ώρα, αύξηση $2 σε σχέση με το τυπικό αρχικό μισθό των $15  την ώρα. Η εταιρεία τον Απρίλιο είπε ότι αυξάνει τους μισθούς για περισσότερους από 500.000 ωρομίσθιους υπαλλήλους, δίνοντάς τους αυξήσεις μισθών μεταξύ 50 σεντς και $ 3 την ώρα, μια επένδυση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Η οικονομία αρχίζει να ανοίγει, και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέους υπαλλήλους σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες», είχε δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, Brian Olsavsky, τον Απρίλιο.

Η McDonald’s ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους μισθούς για περισσότερους από 36.500 ωρομίσθιους εργαζόμενους σε καταστήματα της στις ΗΠΑ κατά 10% κατά μέσο όρο τους επόμενους μήνες. Η αλυσίδα ταχυφαγείων κατέχει ένα κλάσμα από τα 13.900 εστιατορίων της στις ΗΠΑ, το 95%, περίπου, των οποίων λειτουργεί σαν franchise.

Η Εθνική Ένωση Ιδιοκτητών (National Owners Association), σύνδεσμος που εκπροσωπεί τους αμερικανούς ιδιοκτήτες franchise, ανακοίνωσε στα μέλη της μέσω email, την Κυριακή, ότι οι ισχυρές πωλήσεις θα επιτρέψουν στους ιδιοκτήτες να επιλέξουν να αυξήσουν τις τιμές στα μενού για να αντισταθμίσουν τις υψηλότερες δαπάνες για αμοιβές και παροχές.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για το προσωπικό των εστιατορίων μας και μετά να το χρεώσουμε [στους πελάτες]», επισημαίνει η Ενωση.

Η Chipotle, η οποία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αυξήσει τους μισθούς στα 2.800 εστιατόρια της $ 15 την ώρα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, έχει αυξήσει τις τιμές στις παραγγελίες παράδοσης. «Είναι σε θέση να αντισταθμίσουν το κόστος της πληρωμής υψηλότερων μισθών χρεώνοντας λίγο περισσότερο για ένα μπουρίτο», δήλωσε ο Bill Ackman, διευθύνων σύμβουλος της Chipotle Pershing Square Capital Management LP, την Τετάρτη στην εκδήλωση της Wall Street Journal’s «Future of Everything».

Συνδικάτα και ακτιβιστές ζητάνε εδώ και χρόνια οι εταιρείες, όπως η Amazon και η McDonald’s, να ανεβάσουν τους μισθούς. Μια ομάδα που υποστηρίζεται από τα συνδικάτα που ονομάζεται “Fight for $15” είπε την Πέμπτη ότι η McDonald’s πρέπει να δεσμευτεί για αυτόν τον ελάχιστο μισθό σε όλα τα εστιατόρια της. Ο μέσος ωριαίος μισθός για έναν Αμερικανό εργαζόμενο σε ταχυφαγείο στα μέσα του 2020 ανήλθε σε $ 11,47, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Η McDonald’s ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αυξήσει την αμοιβή στα καταστήματα της αφού εξέτασε τι πληρώνουν άλλα εστιατόρια και καθώς περισσότερες πολιτείες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκέφτονται να επιβάλουν την αύξηση των ελάχιστων μισθών.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι Δημοκρατικοί θέλουν να αυξήσουν το ομοσπονδιακό ελάχιστο ωρομίσθιο σε  $15 από τα σημερινά $7,25. Η σχετική νομοθεσία έχει βαλτώσει στο Κογκρέσο λόγω προσκωλυμάτων από Ρεπουμπλικάνους και ορισμένους Δημοκρατικούς. Η ανοδική πίεση στους χαμηλότερους μισθούς, την ώρα που καλπάζει η οικονομική ανάκαμψη, δίνει σε πολλούς εργαζόμενους αμοιβές που πληρούν ή υπερβαίνουν τον στόχο χωρίς καν την ανάμειξη των πολιτικών. Η McDonald’s ανέφερε ότι αναμένει ότι ο μέσος μισθός στα εστιατόρια που κατέχει θα φτάσει τα $ 15 την ώρα έως το 2024.

Η Walmart Inc., ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης της χώρας, αύξησε τους μισθούς για ορισμένους εργαζόμενους και σκοπεύει να εντάξει περισσότερους εργαζόμενους σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Η εταιρεία ξεκινά πολλούς από τους 1,3 εκατομμύρια υπαλλήλους της στις ΗΠΑ με $ 11 την ώρα. Νωρίτερα φέτος, η Walmart ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους μισθούς για περίπου 425.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, αυξάνοντας το μέσο ωρομίσθιο σε πάνω από $ 15 την ώρα, από έναν μέσο όρο των $ 14 που ίσχυεστις αρχές του 2020.

Η Walmart προωθεί προνόμια εργαζομένων, όπως ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα πανεπιστημιακού πτυχίου $ 1 την ημέρα. Τον Απρίλιο, η Walmart είπε ότι σχεδίαζε να κάνει πλήρους απασχόλησης περίπου τα δύο τρίτα του ωρομίσθιου εργατικού δυναμικού της ως το τέλος του έτους. Το 2016, περίπου το 53% των ωρομίσθιων εργαζομένων βρίσκονταν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Amazon ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες με τεράστιο εργατικό δυναμικό που αύξησε τους μισθούς στα $ 15 την ώρα, ένα βήμα που έκανε η εταιρεία το 2018. Την ίδια στιγμή περίπου κατάργησε κάποιες αμοιβές κινήτρων και αμοιβών σε μετοχικά μερισμάτων.

Η εταιρεία δήλωσε ότι επικεντρώνεται στη βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους αφού οι εργαζόμενοι σε μια αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα ψήφισαν με μεγάλο περιθώριο εναντίον του συνδικαλισμού. Ο διευθύνων σύμβουλος Jeff Bezos είπε τον Απρίλιο ότι η Amazon χρειάζεται ένα καλύτερο όραμα για τους υπαλλήλους. Είπε επίσης ότι η εταιρεία θα εργαστεί για τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων.

Μερικοί μικρότεροι εργοδότες δήλωσαν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς τα κίνητρα που προσφέρουν οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι.

Η Karen Cate, επικεφαλής οικονομικός διευθυντής και επικεφαλής επιχειρήσεων της Thrive Market, ενός διαδικτυακού παντοπωλείου με περίπου 700 ωρομίσθιους υπαλλήλους, δήλωσε ότι η εταιρεία προσφέρει επιλογές μετοχών και πρόσφατα αποφάσισε να διατηρήσει μια αύξηση $ 2 ανά ώρα που έδωσε στους ωρομίσθιους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Είναι δύσκολο να ανταγωνίζεσαι τους μεγάλους», είπε η κα Cate.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα