Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Το κυπριακό σχέδιο προβλέπει ότι από το σύνολο του 1,2 δισ. ευρώ, το 41% θα διατεθεί στην πράσινη μετάβαση, ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το ελάχιστο όριο του 37 % που απαιτεί ο κανονισμός RRF με βάση τον οποίο η ΕΕ αξιολογεί τα εθνικά σχέδια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής για την απόφαση έγκρισης, εδώ περιλαμβάνονται ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης. Το μέτρο με τη μεγαλύτερη συμβολή στον στόχο για το κλίμα είναι το έργο «EuroAsia Interconnector», το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να συνδέσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με το δίκτυο της Ελλάδας στην Κρήτη. Υπάρχουν επίσης μέτρα που επιδιώκουν να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες προκλήσεις στον τομέα των μεταφορών και να βελτιώσουν τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων. Για τη βιοποικιλότητα, η Κύπρος προτείνει ένα μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος από κινδύνους και στη βελτίωση του επιπέδου αποτελεσματικότητας όσον αφορά τους μηχανισμούς πρόληψης και αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.

Η συμβολή του κυπριακού σχεδίου στην ψηφιακή μετάβαση αντιπροσωπεύει το 23% των συνολικών πιστώσεών του, ήτοι του 1,2 δισ. ευρώ, τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ελάχιστο που απαιτεί ο κανονισμός RRF.

Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, με μέτρα που αποσκοπούν στην εξασφάλιση κάλυψης με ευρυζωνική σύνδεση πολύ υψηλής χωρητικότητας και υποβρύχιο καλώδιο προς την Ελλάδα για την περαιτέρω ενίσχυση των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας. Προωθεί περαιτέρω την ψηφιακή εκπαίδευση και τις ψηφιακές δεξιότητες, ενισχύοντας τις ψηφιακές υποδομές και τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών, αλλά και επενδύοντας σε προγράμματα κατάρτισης ψηφιακών δεξιοτήτων για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ΤΠΕ του Γενικού Συστήματος Υγείας και την ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, το κυπριακό σχέδιο καθιστά δυνατή τη μετάβαση στην ψηφιακή υγεία. Περιλαμβάνει επίσης ψηφιακά έργα που αναμένεται να προωθήσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να οδηγήσουν σε ψηφιακό μετασχηματισμό των δικαστηρίων.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή εκτιμά ότι το σχέδιο συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κυπριακής οικονομίας όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τη διαφοροποίησή της μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής, της ελαφράς βιομηχανίας, του βιώσιμου τουρισμού και της κυκλικής οικονομίας.

Επίσης, ότι αποσκοπεί στη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του παρελθόντος μέσω ειδικού σχεδίου δράσης, καθώς και μέσω μέτρων βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος για τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τις πιστωτικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή