Οφέλη για την ελληνική οικονομία ακόμη και 20 χρόνια μετά, εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος σε ειδική έκθεσή της.

Το παραπάνω μεταφράζεται σε όρους εισοδήματος και απασχόλησης από το, μόνο εφόσον υπάρξει πλήρης υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, τα οικονομικά οφέλη του Σχεδίου θα είναι βραχυπρόθεσμα και η οικονομία θα επιστρέψει σταδιακά στην προηγούμενη κατάσταση.

Εξετάζει την θετική επίδραση των μεταρρυθμίσεων, ένα βασικό και ένα διευρυμένο σενάριο όπου υπολογίζει και την θετική επίδραση της ψηφιοποίησης του κράτους.

Στο βασικό της σενάριο και στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων,  η ΤτΕ αξιολογεί αυτές που αυξάνουν τον ανταγωνισμό σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, αυτές που ενισχύουν τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και αυτές που αυξάνουν τη συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας.

Πορεία μέχρι το 2026

Περιλαμβάνοντας και την επίδραση των 30,5 δισ. η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μέχρι και το 2026, λόγω της εισροής των πόρων ύψους 17,8 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ από δάνεια αλλά και την υλοποίηση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα έχει συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9%. Το συνολικό όφελος αναλύεται σε αύξηση κατά 4,3% του ΑΕΠ από τα κονδύλια και 2,6% από τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

Τι γίνεται μέχρι το 2041

Η αναλογία στην αύξηση του ΑΕΠ αλλάζει δραστικά υπέρ των μεταρρυθμίσεων μετά το 2026.

Συγκεκριμένα, για μια δεκαετία αργότερα από την έναρξη του προγράμματος, δηλαδή το 2030,  η Ελλάδα θα συνεχίζει να αυξάνει το ΑΕΠ κατά 7%. Από αυτό, το 2,1% θα προέλθει από τα κονδύλια του Ταμείου ενώ η αύξηση του ΑΕΠ από τις μεταρρυθμίσεις θα είναι υπερδιπλάσια, φτάνοντας στο 4,9% του ΑΕΠ.

Στα 20 χρόνια από την έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης, το 2040, το ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 6,6% από το οποίο μόνο το 0,6% του ΑΕΠ θα προέχεται από τα κονδύλια των 30,5 δισ. ευρώ και 6% από τις μεταρρυθμίσεις.

Σημαντική η ψηφιοποίηση του κράτους

Στο διευρυμένο σενάριο, που λαμβάνει υπόψη και τα οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και τη συνακόλουθη βελτίωση της κατανομής των παραγωγικών πόρων εντός του δημοσίου, η επίδραση αυξάνεται δραματικά.

Η κρίσιμη αυτή μεταρρύθμιση που αναμένεται να απελευθερώσει πόρους και να μειώσει τη γραφειοκρατία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί να συνεισφέρει από μόνη της στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% ως το 2026,  έως 3,1% ως το 2030 και 3,9% ως το 2040.

Συνεπώς με το διευρυμένο σενάριο που υπολογίζει και την επίδραση της ψηφιοποίησης του κράτους το ΑΕΠ θα αυξηθεί μέχρι και το 2026 κατά 8,5% ως το 2030 κατά 10,1% και μέχρι και το 2040 κατά 10,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης