Όταν μία «πόρτα» κεφαλαιαγοράς κλείνει, μία άλλη ανοίγει. Η εταιρεία Χρηματιστηρίου και Εκκαθάρισης του Χονγκ Κονγκ σημείωσε αύξηση 5% στην καθαρή μετοχική αξία της, μετά το φιάσκο της εισηγμένης στις ΗΠΑ, Didi Global, που προκάλεσε φόβους ότι η Κίνα προσπαθεί να αποτρέψει τις εταιρείες της από το να εισάγονται στην αγορά της Νέας Υόρκης. Τα σχέδια του Πεκίνου να λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον των υπερπόντιων αγορών φαίνονται αρκετά σαρωτικά, ωστόσο, δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις ασιατικές αγορές.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν αντλήσει, φέτος, 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσω της εισαγωγής τους στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένων των 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Didi την περασμένη εβδομάδα. Τα αμερικανικά αποδεικτικά αποθετηρίου ADR αξίας 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κινεζικής εταιρείας έχουν υποχωρήσει κατά 15% από την τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς τους και είναι 29% χαμηλότερα από την ύψιστη τιμή, την οποία πέτυχε πριν ξεκινήσει η έρευνα από την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Κίνας στις 2 Ιουλίου σχετικά με την προστασία δεδομένων της Didi. Η ρυθμιστική αρχή προκάλεσε έντονες ανησυχίες στους επενδυτές μετά την αποκάλυψη διενέργειας ερευνών σε δύο ακόμη πρόσφατα εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ, τη διαδικτυακή πλατφόρμα προσλήψεων Kanzhun και τη Full Truck Alliance (γνωστή και ως Manbang).

Το χρηματιστήριο των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσώπευε περίπου το 44% των κεφαλαίων των αρχικών δημόσιων εγγραφών της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με δεδομένα της Dealogic. Αυτό ισοδυναμεί με χρηματιστήρια στην ενδοχώρα της Κίνας και ξεπερνά κατά πολύ το μερίδιο του 10% της Νέας Υόρκης. Καθώς οι μετοχές της Didi υποχώρησαν, το Χονγκ Κονγκ καλοσώρισε την πρώτη του διπλή εισαγωγή. Η Xpeng, η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων συγκέντρωσε επιπλέον 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, μετά την αρχική δημόσια προσφορά ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη.

Η εισαγωγή της Xpeng είναι το τελευταίο σημάδι επιτυχίας στην τριετή προσπάθεια του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ να κατακερματίσει μια αγορά που έχει φθαρεί από «κακές» χρηματοοικονομικές μετοχές και οικογενειακούς ομίλους. Παράλληλα, ενισχύσει την επιθυμία του να γίνει μια διεθνής πύλη προς την Κίνα.

Ταυτόχρονα, εάν η εφαρμογή αυστηρότερης εποπτείας στις εταιρείες της Κίνας, ιδίως στις τεχνολογικές, περιορίζει όσες αναζητούν κεφάλαιο στο εξωτερικό, είναι επόμενο να επηρεαστούν αρνητικά και οι αγορές του Χονγκ Κονγκ τόσο όσο η Νέα Υόρκη. Και εάν οι μέτοχοι δηλώνουν επιφυλακτικοί σχετικά με την προοπτική αυστηρότερης ρύθμισης, οι κινεζικές εταιρείες, που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ, είναι εξίσου πιθανό να υποστούν πιέσεις στην αποτίμησή τους. Ο τοπικός τεχνολογικός δείκτης σημείωσε πτώση 12% φέτος σε σύγκριση με την αύξηση κατά 14% στον Nasdaq. Ενδεχόμενη παράκαμψη των ΗΠΑ στις αρχικές δημόσιες προσφορές ίσως δεν οδηγήσει σε αναβάθμιση του Χονγκ-Κονγκ.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners