Αγωνία επικρατεί στον επενδυτικό κόσμο, καθώς η Κίνα προσπαθεί να εφαρμόσει νέους νόμους για την προστασία δεδομένων της πλατφόρμας Didi Global, η οποία κατέχει πληροφορίες 75 δισ. δολαρίων και υποστηρίζεται από ξένους χρηματοδότες.

Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας επικεντρωνόταν, μέχρι τώρα, στην εξάλειψη της χρήσης βωμολοχιών ή ανάρμοστης γλώσσας μέσω του διαδικτύου. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ανέλαβε τα ηνία της καμπάνιας του Προέδρου Σι Γιπίνγκ για την κυβερνοασφάλεια. Το περασμένο έτος, αποκάλυψε σχέδιά της για διενέργειες ελέγχων σε «υποδομές πληροφοριών ζωτικής σημασίας», οι οποίες περιλαμβάνουν εταιρείες στον τομέα της επικοινωνίας, των χρηματοοικονομικών,  των μεταφορών, της υγείας κ.α. Φέτος, όμως, οι έλεγχοι αυτοί έχουν μετατραπεί σε Γολγοθά.

Λίγες ημέρες μετά τα 4,4 δισ. που συγκέντρωσε η Didi στη Νέα Υόρκη, ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία βρίσκεται υπό έρευνα, ενώ προέβη και στην αναστολή εγγραφών νέων χρηστών. Την απόφαση αυτή ακολούθησε η εντολή για την  αφαίρεση της πλατφόρμας Didi από το app store της Κίνας, διότι συγκέντρωνε παράνομα προσωπικά δεδομένα. Παράλληλα, ξεκίνησε και η έρευνα σε δύο άλλες κινεζικές εταιρείες εισηγμένες στις ΗΠΑ, με τη Didi να αποτελεί τον βασικό στόχο. Τον Μάρτιο, η εταιρεία είχε 377 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ετησίως και 13 εκατομμύρια χρήστες στην Κίνα, γεγονός που τη βοήθησε στο να συγκεντρώσει προσωπικά δεδομένα από τοποθεσίες των χρηστών και τα έξοδά τους μέχρι και τα δεδομένα κίνησης. Το ενημερωτικό δελτίο της Didi υπερηφανεύεται ότι η εταιρεία επεξεργάζεται καθημερινά «60 έως 80 δισεκατομμύρια αιτήματα δρομολόγησης με πάνω από 4 εκατομμύρια αιτήσεις ανά δευτερόλεπτο στη μέγιστη χωρητικότητα». Πιθανή διαρροή δεδομένων ή δυσλειτουργία δικτύου από τη Didi ενδέχεται να επηρεάσει εύλογα το δημόσιο συμφέρον ή την ασφάλεια. Η υποστήριξη της εταιρείας, που επίσης ασχολείται με την αυτόνομη οδήγηση, από την Uber στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη SoftBank της Ιαπωνίας προκαλεί έντονη ανησυχία για όσους κρατούν τις επιφυλάξεις τους με τις τελευταίες εξελίξεις.

Η νομική αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα έντονη για όσους ασχολούνται με τη τεχνολογία. Όροι όπως «εθνικά βασικά δεδομένα», για παράδειγμα, που υιοθετήθηκαν στον πρόσφατα εγκριθέντα Νόμο περί Ασφάλειας Δεδομένων, ορίζονται τόσο ευρέως ώστε να μπορούν να περιλαμβάνουν το οτιδήποτε. Επιπροσθέτως, στο Πεκίνο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νόμος για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών και για τη νομοθεσία που αφορά την αυτόνομη οδήγηση. Τα δεδομένα ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba ενδέχεται να ελέγχονται αυστηρότερα. Ακόμα και οι πληροφορίες της εφαρμογής παράδοσης φαγητού της Meituan σχετικά με τις κινεζικές συνήθειες φαγητού ενδέχεται να περάσουν υπό έλεγχο, αργότερα. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά πώς το Πεκίνο θα χειριστεί την υπόθεση Didi, αλλά εάν οι επόμενοι κανόνες δεν είναι ξεκάθαροι, ένα πλήθος κινεζικών βιομηχανιών θα προσπαθήσει να βρει κεφάλαιο.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners