Σε εταιρεία- «τεχνοβλαστό» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τη «Cyclopt», πραγματοποιείται η παρθενική επένδυση του TECS Capital Fund, του πρώτου αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, που έχει ως περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια καινοτόμο spin-off της Θεσσαλονίκης, η οποία παρέχει λύσεις στον τομέα της ποιότητας λογισμικού.
Η αρχική επένδυση στη Cyclopt, ύψους 160.000 ευρώ, αποτελεί την πρώτη από ένα σύνολο 10-15 επενδύσεων, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το fund σε εταιρείες της περιοχής μέσα στην επόμενη τριετία, με ρυθμό περίπου τριών-τεσσάρων ετησίως, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εταίρος του fund, Θεόφιλος Μυλωνάς. Γνωστοποιεί μάλιστα ότι το fund εξετάζει άλλες τρεις περιπτώσεις εταιρειών προς χρηματοδότηση.
«Για να χρηματοδοτήσουμε μια εταιρεία» εξηγεί ο κ. Μυλωνάς, «εξετάζουμε τρία βασικά στοιχεία. Πρώτον, την ομάδα, δεύτερον το προϊόν καθ’ αυτό και τρίτον την αγορά. Κάποιες εταιρείες μπορεί να έχουν πολύ ισχυρή ομάδα, αλλά το προϊόν τους να χρειάζεται βελτιώσεις ή δεν υπάρχει έτοιμη αγορά. Η Cyclopt έχει και τα τρία στοιχεία. Το προϊόν της δε είναι πολύ δυνατό, αφού με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης η εταιρεία τεστάρει και αξιολογεί την επάρκεια του κώδικα ενός λογισμικού και εντοπίζει τυχόν προβλήματα, επιτρέποντας τη βελτίωσή τους».
Η πλατφόρμα της Cyclopt αποτελεί ουσιαστικά μια διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία ενσωματώνεται στα μεγαλύτερα online αποθετήρια κώδικα, όπως είναι το GitHub, το GitLab και το BitBucket.
«Η Cyclopt είναι μία από τις πρόσφατες spin-off του ΑΠΘ, που αποδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα της έρευνας που διεξάγεται στο Ίδρυμά μας, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργεί καινοτόμες λύσεις στον τομέα του λογισμικού και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει το APU ως ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα» επισήμανε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τη συμφωνία της spin-off με το fund.
Ο Σωτήρης Σιάγας, εταίρος του TECS Capital, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Cyclopt είναι η πρώτη προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο του TECS Capital, επικαλούμενος δύο λόγους: «πρώτον, είμαστε πραγματικά πεπεισμένοι ότι η εταιρεία αναπτύσσει μια καινοτόμο και τεχνολογικά προηγμένη λύση με προστιθέμενη αξία για εταιρείες λογισμικού, τόσο για σκοπούς εσωτερικής διαχείρισης και εξοικονόμησης πόρων, όσο και για τη διασφάλιση ποιότητας των προϊόντων τους. Για εμάς, η Cyclopt είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί διεθνώς επιτυγχάνοντας σημαντικούς στόχους. Δεύτερον, η Cyclopt είναι σήμερα μια από τις πιο υποσχόμενες εταιρείες στο αναδυόμενο οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης. Είμαστε βέβαιοι ότι η είσοδός τους στην αγορά κεφαλαίου μέσω της επένδυσής μας θα παρακινήσει και άλλες εξαιρετικές start-up και spin-off επιχειρήσεις».
Υπενθυμίζεται ότι πυλώνας του επενδυτικού σχήματος και μοναδικός θεσμικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Η επενδυτική στρατηγική του TECS Capital Fund, πέραν της γεωγραφικής και τεχνολογικής εστίασης, θέτει στο επίκεντρο επενδύσεις επιπέδου pre-seed και seed (σ.σ. προ-σποράς και σποράς αντίστοιχα), με επενδύσεις που ξεκινούν από τα 100.000 ευρώ και φτάνουν ως τα 450.000.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Deloitte: Κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών
Ανοιχτό κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών απευθύνει η Deloitte με τον 2ο κύκλο του StartUp Acceleration Program - Αιτήσεις έως τις 15 Δεκεμβρίου