Ομάδα από επιφανείς φιλάνθρωπους, συμπεριλαμβανομένων του Μπιλ Γκέιτς δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν στη συγκέντρωση έως και 93,5 εκατ. στερλίνων, προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κενό που δημιουργείται από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει στο ένα τρίτο τις δαπάνες της για εξωτερική βοήθεια από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που θα προκύψει για δεκάδες οργανώσεις και project, κυρίως υγειονομικού χαρακτήρα εν μέσω πανδημίας, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και παιδιά στον Τρίτο Κόσμο, επιφανείς φιλάνθρωποι και ιδρύματα προθυμοποιήθηκαν να καλύψουν τα κονδύλια. Μεταξύ αυτών, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το ELMA Foundation, το Open Society Foundations και το Children’s Investment Fund Foundation.

«Αν τα προγράμματα μείνουν χωρίς χρήματα η γενναιοδωρία των Βρετανών φορολογουμένων θα πάει ουσιαστικά χαμένη, καθώς κλινικές θα αναγκαστούν να κλείσουν και φάρμακα να λήξουν ή να πεταχτούν» σχολίασε η Κέιτ Χάμπτον, του Children’s Investment Fund Foundation.

To θέμα βέβαια της έξαφνης διακοπής της εξωτερικής βοήθειας της χώρας ξεσήκωσε και έντονη κριτική, από αναλυτές, βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και ακτιβιστές. Για «αισχρή» απόφαση από τη κυβέρνηση Τζόνσον που δείχνει το χειρότερο πρόσωπο της προς τους αδύναμους του πλανήτη έκανε λόγο ο γνωστός μουσικός και ακτιβιστής σερ Μπομπ Γκέλντοφ.

Σε μήνυμα του ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Τζάστιν Γουέλμπι, στάθηκε πιο προσεκτικός, αν και επικριτικός, δηλώνοντας πως «θα συνεχίσει να προσεύχεται, ώστε η χώρα να επαναφέρει τη δέσμευση της προς όλους όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας σε όλο τον πλανήτη».

Σημειωτέον πως η Βρετανία ήδη ξόδευε ελάχιστα χρήματα για εξωτερική βοήθεια, πολύ λιγότερα από έτερες αναπτυγμένες χώρες, μόλις το 0,73% του εθνικού της εισοδήματος και με την απόφαση της Ντάουνινγκ Στριτ το ποσοστό αυτό θα κατέβει μόλις στο 0,5%.

Το θέμα μάλιστα προκάλεσε νευρικότητα και στο εσωτερικό των Τόρις δεδομένου πως αποτελεί πάγια θέση στο μανιφέστο των συντηρητικών πως το 0,7% του εθνικού εισοδήματος θα πηγαίνει σε εξωτερική βοήθεια. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ήταν ανένδοτος πως το μέτρο πρέπει να προχωρήσει λόγω της αύξησης του δανεισμού και του εθνικού χρέους μετά την πανδημία, ενώ έχει υποσχεθεί αόριστα πως το ποσοστό θα ανέβει και πάλι στο 0,7% του ΑΕΠ, όταν τα δημοσιονομικά της χώρας… βελτιωθούν και πάλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά