Τη γαλλόφωνη Σενεγάλη επέλεξε η Κομισιόν για την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας παραγωγής εμβολίων, η οποία θα έχει σαν στόχο να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών όλης της Αφρικής. Πάντως, μαζί με την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη χρηματοδότηση (αλλά και την τεχνική υποστήριξη) της μονάδας θα βοηθήσουν επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κατασκευή του εργοστασίου που θα τελεί υπό το Ινστιτούτο Παστέρ της Ντακάρ αναμένεται να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό, μέσα στη χρονιά, δεδομένου πως ο στόχος είναι η παραγωγή έως και 25 εκατ. δόσεων το μήνα μέχρι τα τέλη του 2022.

Σε ανακοίνωση της η Κομισιόν σχολίασε πως η συμφωνία θα επιτρέψει στις χώρες της Αφρικής, όχι μόνο να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά κυρίως να μειώσουν την εξάρτηση τους από ξένους εταίρους.

Σήμερα το 99% των δόσεων που χρησιμοποιεί η Μαύρη Ήπειρος προέρχεται από εισαγωγές, όμως στις εισαγωγές αυτές δεν περιλαμβάνονται μόνο τα σκευάσματα των δυτικών φαρμακευτικών, καθώς εμβόλια έχουν πουλήσει ή προσφέρει επίσης στις χώρες της περιοχής οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, στο πλαίσιο και της αμφιλεγόμενης «διπλωματίας των εμβολίων» που έχουν εξαπολύσει.

Η μονάδα δρομολογείται στο πλαίσιο της βοήθειας συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων που έχει υποσχεθεί η Ευρώπη προς την Αφρική προκειμένου να τη βοηθήσει στην πάταξη της πανδημίας, από τη στήριξη του υγειονομικού τομέα έως την παράδοση και διαχείριση των εμβολίων.

Ανησυχητικά πίσω σε εμβολιασμούς

Σε γενικές γραμμές η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να ανεβάσει στροφές εσχάτως στη στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος της Αφρικής που βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τον ανεπτυγμένο κόσμο, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυνατότητα πάταξης της πανδημίας διεθνώς.

Η Νιγηρία που είναι η πιο πολυπληθής χώρα της ηπείρου έχει εμβολιάσει μόλις το 0,1% των πολιτών της, ενώ τρεις χώρες, η Τανζανία, το Μπουρούντι και η Ερυθραία, δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε ένα εμβόλιο. Η Κένυα των 50 εκατ. κατοίκων έχει εμβολιάσει 13.000 άτομα. Με δεδομένα τα νούμερα αυτά είναι εντυπωσιακό πως συγκριτικά με τη Δύση, η Αφρική δεν έχει «σαρωθεί» από τον κορωνοϊό, μετρώντας επισήμως 5 εκατ. κρούσματα και μόλις 133.000 θανάτους. Όμως, αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή ή να οδηγήσει στη… γέννηση μιας νέας μετάλλαξης και αυτό είναι που «τρέμουν» οι ειδικοί.

Την περασμένη Πέμπτη, η UNICEF ανακοίνωσε πως προχώρησε στην υπογραφή συμφωνία για τη διασφάλιση 220 εκατ. δόσεων προς την Αφρική μέχρι τα τέλη του 2022, από τα οποία τα 35 εκατ. θα παραδοθούν φέτος και θα διανεμηθούν και στις 55 χώρες της Αφρικάνικής Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα