Τους τελευταίους μήνες η αγορά εργασίας στις Ηνωμενές Πολιτείες εμφανίζει διάφορες στρεβλώσεις και αρκετά παράδοξα… με βασικό αυτό της αύξησης της ανεργίας με παράλληλη αύξηση στις κενές θέσεις εργασίας και του μισθολογικού κόστους.

Υπάρχει ωστόσο και μια παράμετρος αυτού του φαινομένου που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Η εστίαση, στις ΗΠΑ όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου ανοίγει και ο κόσμος αρχίζει να γευματίζει ξανά έξω. Είναι ο ίδιος κλάδος που κατά τη διάρκεια των αυσητρών lockdowns προχώρησε σε μαζικές απολύσεις με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους.

Κι ενώ τα μαγαζιά άνοιξαν και έλαβαν και πάλι τις θέσεις τους, τώρα παραιτούνται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Όπως γράφει το CNN Business τον περασμένο Μάιο, το ποσοστό των παραιτήσεων ανά μερίδιο απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών στέγασης και τροφίμων, που περιλαμβάνει τα εστιατόρια, ήταν 5,7%, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που κυκλοφόρησαν αυτήν την εβδομάδα από το Bureau of Labor Statistics.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση θέτουν ειδικότερα τον εαυτό τους στον κίνδυνο να προσβληθούν από την Covid-19 μέσω της αλληλεπίδρασης με τους πελάτες.

Επιπλέον, πρέπει συχνά να «αστυνομεύουν» τους πελάτες προκειμένουν να φορούν τις μάσκες τους ή να τηρούν τις αποστάσεις και τα άλλα μέτρα , χωρίς να διακινδυνεύσουν να χάσουν τα φιλοδωρήματα ή να τους προσβάλουν και να τους αναστατώσουν.

«Οι άνθρωποι έπρεπε πραγματικά να εργαστούν σκληρότερα για να δείξουν ότι είναι φιλικοί και φιλόξενοι, παρά το γεγονός ότι το χαμόγελό τους καλύφθηκε από μια μάσκα», δήλωσε η Alicia Ann Grandey, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Penn State που ειδικεύεται σε εργασιακά θέματα. «Η προσπάθεια να βάλεις αυτή τη φιλική συμπεριφορά, ακόμη και σε σχέση με το εργασιακό άγχος και τους εχθρικούς πελάτες, συνδέεται με τον κύκλο εργασιών», πρόσθεσε.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν , ότι όταν το ποσοστό παραιτήσεων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, τότε περισσότεροι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, διαιωνίζοντας τα υψηλά αυτά ποσοστά.

Ως εκ τούτου, για να τα διατηρήσουν τους εργαζόμενούς τους, τα εστιατόρια ίσως χρειαστεί να βελτιώσουν αυτό που προσφέρουν.

Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών στέγασης και τροφίμων αυξήθηκαν από 1,16 εκατομμύρια τον Απρίλιο σε 1,25 εκατομμύρια τον Μάιο.

Για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους ή να τους δελεάσουν να παραμείνουν – τα εστιατόρια αυξάνουν τους μισθούς.

Αλλά οι υψηλότεροι μισθοί δεν είναι πάντα αρκετοί για να κάνουν τους ανθρώπους να μείνουν. Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι ταεστιατόρια που προσφέρουν καλύτερη αμοιβή θα πρέπει να προσφέρουν ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή