Τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά κρούει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αποτυχία του ΟΠΕΚ+ να καταλήξει σε συμφωνία αναφορικά με την παραγωγή, θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων , προκαλώντας αλυσιδωτές πληθωριστικές πιέσεις και επιβαρύνοντας την ανάκαμψη.

Η ΙΕΑ υπογραμμίζει ότι το αδιέξοδο που παρατηρείται στο πετρελαϊκό καρτέλ, αναμένεται να διατηρήσει την παραγωγή περιορισμένη ακόμη και όταν αυξάνεται η ζήτηση , κάτι που θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στην αγορά.

«Σε αυτήν την περίπτωση, οι αγορές πετρελαίου θα σφίξουν σημαντικά καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από την πτώση που προκλήθηκε εξαιτίας των περιορισμών της Covid το προηγούμενο έτος» αναφέρει η έκθεση.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας και μεταφορών, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την οικονομική ανάκαμψη, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε η IEA.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν σημαντική άνοδο την περασμένη εβδομάδα μετά την αποτυχία των μελών του ΟΠΕΚ + -να καταλήξουν σε συμφωνία για την ενίσχυση της παραγωγής.

«Οι αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς έως ότου υπάρξει σαφήνεια αναφορικά με την πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ », πρόσθεσε η IEA τονίζοντας ότι η μεταβλητότητα δεν βοηθά στην εξασφάλιση ομαλών συνθηκών στην αγορά και δεν προς το συμφέρον ούτε των παραγωγών ούτε των καταναλωτών»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές