Οι τιμές των εμπορευμάτων μειώθηκαν απότομα την Πέμπτη καθώς η Κίνα λαμβάνει μέτρα για να ανακόψει τις αυξανόμενες τιμές και την ενίσχυση του δολαρίου.

Η πτώση χτύπησε μια σειρά εμπορευμάτων, με τις προθεσμιακές τιμές για το παλλάδιο και την πλατίνα να υποχωρούν περισσότερο από 11% και 7%, αντίστοιχα, μαζί με μειώσεις άνω του 5% για τα futures καλαμποκιού και 4% για συμβόλαια που συνδέονται με τον χαλκό. Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν επίσης περισσότερο από 2%.

Η εξέλιξη αυτή της Πέμπτης ήρθε ως αποτέλεσμα των ενεργειών που δρομολογήθηκαν από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

Κινεζική κυβερνητική υπηρεσία ανακοίνωσε ένα σχέδιο την Τετάρτη για την απελευθέρωση αποθεμάτων βασικών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του αλουμινίου, σύμφωνα με το Reuters. Αξιωματούχοι στη χώρα προειδοποίησαν επίσης για κερδοσκοπίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τιμές των βασικών μετάλλων υποχωρούν καθώς το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας κλιμακώνει τη λήψη δραστικών μέτρων εναντίον των κερδοσκόπων.

Οι αυξημένες προβλέψεις της Fed για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Τετάρτη είναι ένας ακόμα παράγοντας που συνέβαλε στην πτώση των τιμών ασκώντας ανοδική πίεση στο δολάριο και σηματοδοτώντας ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά την αύξηση των τιμών. Ο νομισματικός δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι μιας σειράς άλλων νομισμάτων, έχει αυξηθεί περίπου κατά 1,6% μετά τις ανακοινώσεις Fed.  Τα εμπορεύματα κινούνται συχνά αντίστροφα από το δολάριο, δεδομένου ότι διατιμώνται κυρίως σε δολάρια ΗΠΑ παγκοσμίως.

Το Art Cashin της UBS δήλωσε στο «Squawk on the Street» του CNBC ότι η κινεζική κυβέρνηση που κάνει πιο αυστηρή τη νομισματική και φορολογική πολιτική της, θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις πώλησης στα εμπορεύματα.

Η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων έρχεται μετά από ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο του έτους, μια εξέλιξη που τροφοδοτήθηκε από την αυξημένη βιομηχανική ζήτηση, όταν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες άρχισαν να ανοίγουν ξανά την οικονομική τους δραστηριότητα,  καθώς τα κρούσματα της πανδημίας μειώνονταν.

Αυτή η ταχεία αύξηση των τιμών μπορεί να έκανε μερικές από τις αγορές εμπορευμάτων ώριμες για μια γρήγορη υποχώρηση. Ο τεχνικός αναλυτής του Evercore ISI, Rick Ross, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο χαλκός φαίνεται να βρίσκεται στο πιο «υπερβολικό» επίπεδο από το 2006.

Οι μετοχές του Global X Copper Miners ETF μειώθηκαν περισσότερο από 7% στις μεσημεριανές συναλλαγές, ενώ η Alcoa και η US Steel υποχώρησαν 6,5% και 8%, αντίστοιχα.

Η αγορά εμπορευμάτων είχε ήδη σημειώσει μια ασυνήθιστη αστάθεια το 2021 πριν από την πιο πρόσφατη υποχώρηση, με τις τιμές ξυλείας και καλαμποκιού να είναι δύο παραδείγματα αγορών όπου οι τιμές είχαν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πριν υποχωρήσουν σημαντικά.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές