Η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλεί ανησυχία και ενισχύει τη θέση όσων θεωρούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται και ως εκ τούτου η Fed θα πρέπει να παρέμβει άμεσα εγκαταλείποντας την χαλαρή νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, μια δεύτερη ανάγνωση μπορεί να προσφέρει μια νότα καθησυχασμού, επιβεβαιώνοντας εν μέρει τη θέση των αξιωματούχοων της Fed αλλά και του Λευκού Οίκου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 5,4% τους 12 μήνες έως τα τέλη Ιουνίου, από 5% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Αύγουστο του 2008.

Και οπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση τα μεταχειρισμένα οχήματα αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Οι τιμές στα μεταχειρισμένα αυξήθηκαν κατά 10,5%, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ, μετά από αύξηση 7,3% τον Μάιο και 10% τον Απρίλιο.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, το κόστος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών αυξήθηκε κατά 32%. Αντίθετα, οι τιμές τους μειώνονταν κατά μέσο όρο 0,6% ετησίως από το 2009 έως το 2019.

Ο ασυνήθιστος αυτός συνδυασμός της υψηλής ζήτησης και της μικρής προσφοράς που προκαλείται από την πανδημία έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος των μεταχειρισμένων οχημάτων. Και σύμφωνα με αναλυτές αυτή η τάση δεν θα συνεχιστεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τιμές χονδρικής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν τον Ιούνιο μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες αύξησης ρεκόρ.

Οι ρίζες του προβλήματος πηγαίνουν στο περασμένο έτος, όταν τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων μείωσαν τις αγορές νέων αυτοκινήτων και φορτηγών και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ανταποκρίθηκαν μειώνοντας την παραγωγή. Λίγοι άνθρωποι οδηγούσαν ή ταξίδευαν τακτικά στην αρχή της πανδημίας.

Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες επαναλειτούργησαν στα τέλη του περασμένου έτους, αντιμετώπισαν μια παγκόσμια έλλειψη των τσιπ υπολογιστή που χρειάζονται σε κάθε νέο όχημα αυτές τις μέρες. Ως αποτέλεσμα, τα γραφεία ενοικίασης δεν μπορούσαν να αγοράσουν όλα τα αυτοκίνητα που χρειάζονταν καθώς οι Αμερικανοί άρχισαν να εκμισθώνουν και πάλι περισσότερα οχήματα. Έτσι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν τον νέο του στόλο στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων.

Επίσης, με κυβερνητικά κίνητρα, πολλοί καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο αναγκάστηκαν να εξετάσουν μεταχειρισμένες εναλλακτικές λύσεις. Επίσης, πολλοί άνθρωποι που δεν ήθελαν πλέον να παίρνουν τις δημόσιες συγκοινωνίες ή μετακόμισαν από τις πόλεις λόγω του φόβου της πανδημίας, άρχισαν επίσης να αγοράζουν αυτοκίνητα.

Καθώς οι ελλείψεις σε μικροτσιπ μειώνονται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν την παραγωγή, η αναντιστοιχία μεταξύ αγοραστών και πωλητών θα εξαφανιστεί επίσης. Αυτό θα μείωνε σημαντικά την πρόσφατη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Οι τιμές αντανακλούν επίσης και μια σημαντική μια αύξηση στο κόστος των γευμάτων σε εστιατόρια και καφετέριες, διαμονή σε ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή