Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να «κλειδώσει» η νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Τη συγκεκριμένη ρύθμιση φαίνεται πως περιμένουν πολλοί φορολογούμενοι, καθώς υπάρχει έκρηξη των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών.

Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών και εκεί θα υπάρξουν οι αποφάσεις για το θέμα.

Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει να αυξηθούν σε 60 ή 72 δόσεις εξόφλησεις των χρεών.

Επίσης, όπως έχει αναφέρει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» δίνεται η δυνατότητα σε όσους είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων και την έχασαν λόγω αδυναμίας πληρωμής την περίοδο της πανδημίας να ενταχθούν και πάλι καταβάλλοντας κανονικά τις δόσεις που τους αναλογούν.

Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά απώλεια ρύθμισης μετά το Μάρτιο του 2020, δηλαδή το διάστημα που ξέσπασε η πανδημία στην Ελλάδα και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Γι΄ αυτό άλλωστε και τα όποια μέτρα ρύθμισης χρεών αφορούν μόνο τους πληττόμενους και συγκεκριμένα:

* Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

* Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν από την κρίση, παρουσιάζοντας μείωση τζίρου και οι ΚΑΔ τους είναι στον πίνακα με τους πληττομένους.

* Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

* Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Η πληρωμή της 1η δόσης σε περίπτωση που αποφασιστεί η εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε 60 ή 72 δόσεις θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ εξετάζει να ενταχθούν σε αυτά τα χρέη και απλήρωτες δόσεις του φόρου εισοδήματος αλλά και του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι μόνο το 1ο τετράμηνο του τρέχοντος έτους οι απλήρωτοι φόροι ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου 4 εκατ. οφειλών ανέρχονται σε 109 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε εκατομμύρια οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις, διαφορετικά τα χρέη αυτά θα συνεχίζουν λιμνάζουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σοβαρές συνέπειες τόσο στα έσοδα του προϋπολογισμού όσο και στην τσέπη των νοικοκυριών.

Με βάση τα ισχύοντα οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021, μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 48 μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο 2,5%.

Τα ληξιπρόθεσμα

Σημειώνεται ότι από το Μάρτιο του 2020 η πανδημία έχει αφήσει πίσω της περίπου 7 δισ. ευρώ χρέη, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2021, δημιουργήθηκαν 2,9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών.

Τον Μάιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 340 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.