Οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις στο σκέλος των αποδείξεων, οι καθυστερήσεις από πλευράς κράτους στην ανάρτηση-προσυμπλήρωση εισοδημάτων που προέρχονται από αναστολές συμβάσεων εργασίας ή το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αλλά και η αμφιβολία που διακατέχει πολλούς πολίτες για το πώς πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς για τα ενοίκια, τα τεκμήρια, τις επιστρεπτέες και άλλες παγίδες της δήλωσης έχουν πάει πίσω την όλη διαδικασία και φαίνεται ότι για ακόμη μία χρονιά η διαφαινόμενη παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των εντύπων της Εφορίας είναι μονόδρομος.

Σε σύνολο περίπου 6.500.000 φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο, μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχε ολοκληρωθεί η αποστολή στην ΑΑΔΕ 1.738.486.

Σε επίπεδο ΑΦΜ αυτό μεταφράζεται ως εξής: Από το σύνολο των περίπου 8.500.000 πολιτών που υποβάλλουν κάθε χρόνο φορολογική δήλωση (ατομικά ή με τον/τη σύζυγό τους), μέχρι στιγμής έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα 2.369.279 πολίτες. Επίσης, σε εβδομαδιαία βάση υποβάλλονται περίπου 500.000 φορολογικές δηλώσεις.

Διαβούλευση

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε διαβούλευση με τους θεσμούς για το νέο καθεστώς ρυθμίσεων οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για πληττόμενους που εν μέσω πανδημίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μέγιστος αριθμός μηνιαίων δόσεων για ρύθμιση των «κορωνοχρεών» αναμένεται να φθάσει τις 60 ή και τις 72 από 24 ή 48 που έχει ήδη νομοθετηθεί, ενώ συζητείται η 1η δόση να καταβληθεί τον Ιούνιο του 2022 αντί για τον Ιανουάριο του ίδιου έτους όπως αρχικώς έχει θεσμοθετηθεί.

Οι βεβαιώσεις

Την περασμένη Τετάρτη κατάφερε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να βρει τρόπο να ξεπεράσει το τεχνικό πρόβλημα που είχε προκύψει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχέση με την ανάρτηση βεβαιώσεων για φορολογική χρήση εργαζομένων που είχαν τεθεί σε ειδικά καθεστώτα αναστολής. Μετά την επίλυση του τεχνικού προβλήματος, αναρτήθηκαν στην ΑΑΔΕ οι βεβαιώσεις για τις αποζημιώσεις εργαζομένων για το έτος 2020.

Οι βεβαιώσεις αυτές αφορούν – μεταξύ άλλων – σε εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή το περασμένο έτος, εργαζομένους ενταγμένους στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού μετά από μονομερή υπεύθυνη δήλωση (εργαζόμενοι τουρισμού, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών).

Οι αναστολές

Τα ποσά αυτά έχουν ήδη προσυμπληρωθεί στους κωδικούς 781-782 της φορολογικής δήλωσης και δεν μπορούν να διαγραφούν ή να διορθωθούν από τους φορολογουμένους. Μετά και τη συμπλήρωση των εν λόγω κωδικών πλέον όλες οι κατηγορίες εργαζομένων που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας το περασμένο έτος μπορούν να υποβάλουν κανονικά τα έντυπα της Εφορίας προκειμένου να λάβουν άμεσα το εκκαθαριστικό τους σημείωμα και να το χρησιμοποιήσουν για να λάβουν μεταξύ άλλων διάφορα επιδόματα που δικαιούνται, όπως είναι για παράδειγμα το επίδομα τέκνων. Οσον αφορά στα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αυτά έχουν ήδη προσυμπληρωθεί στον κωδικό 999 του εντύπου Ε3, ενώ οι αποζημιώσεις ενοικίων που αφορούν ποσά που εισπράχθηκαν το 2021 θα δηλωθούν το επόμενο έτος.

Απαλλαγές

Για πρώτη φορά εφέτος, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που θεωρούνται πληττόμενοι από την πανδημία του κορωνοϊού θα «γλιτώσουν» για τα εισοδήματα του 2020 το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που εμφανίσουν λιγότερες αποδείξεις από το 30% του πραγματικού εισοδήματός τους.

Παράλληλα, χωρίς πρόσθετη φορολογία, ακόμη και αν δεν εμφανίσουν στη φορολογική δήλωσή τους ούτε 1 ευρώ αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα, θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 60 ετών ανεξαρτήτως ιδιότητας ή επαγγελματικής ομάδας (μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.τ.λ.). Αυτό προκύπτει από τους κωδικούς 023-024 και τους κωδικούς 985-986. Μάλιστα οι κωδικοί 023-024 δεν συμπληρώνονται από πληττόμενους γιατί αντλεί αυτόματα η Εφορία τα δεδομένα που τους αφορούν.

Οι δαπάνες

Πάντως, για τους υπόλοιπους πολίτες το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία με ανώτατο τις 20.000 ευρώ.

Οι κωδικοί 049-059 για τις αποδείξεις δεν προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ, αλλά το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό αναγράφεται από τους φορολογουμένους. Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η ΑΑΔΕ αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν τα ποσά αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Εκπτωση φόρου και πολλές δόσεις

Οσοι προλάβουν και εκπληρώσουν τη φορολογική υποχρέωσή τους έως τις 28 Ιουλίου 2021, μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ τον επιπλέον φόρο έως την Παρασκευή 30 Ιουλίου και να τύχουν έκπτωσης 3%. Οσοι όμως επιλέξουν την αποπληρωμή του φόρου σε δόσεις μπορούν να το πράξουν σε έως 8 μηνιαίες, με την 1η να πρέπει να εξοφληθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και την τελευταία (8η) έως τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022. Εκείνοι που θα επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση εντός του Αυγούστου ναι μεν θα θεωρηθούν εμπρόθεσμοι αλλά θα πρέπει να καταβάλουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (του Ιουλίου και του Αυγούστου) έως 31 Αυγούστου και τις υπόλοιπες έως τον Φεβρουάριο. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη τον Σεπτέμβριο.

Νέα ρύθμιση για τα κορωνοχρέη

Οσον αφορά τη νέα ρύθμιση χρεών με αυξημένες δόσεις σε σύγκριση με τα όσα έχουν ήδη θεσπιστεί περνάει από την κρησάρα των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν καθημερινή επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών, είναι θετικά ως προς την έκβαση αυτού του σοβαρού ζητήματος και δηλώνουν αισιόδοξοι για τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των χρεών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 60 ή 72 δόσεις αντί για 24 ή 48 που έχει ήδη νομοθετηθεί. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε όσους είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων και την έχασαν λόγω αδυναμίας πληρωμής την περίοδο της πανδημίας να ενταχθούν και πάλι καταβάλλοντας κανονικά τις δόσεις που τους αναλογούν. Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά απώλεια ρύθμισης μετά τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή το διάστημα που ξέσπασε η πανδημία στην Ελλάδα και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Διευκολύνσεις για ιδιοκτήτες

Δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ εγκύκλιος με την οποία δίνονται συμπληρωματικές διευκρινίσεις για ζητήματα που άπτονται της συμπλήρωσης της «Αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας» (εντύπου Ε2). Κατά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, διευκρινίζεται ότι ειδικά για το έτος αυτό δύναται να συμπληρώνεται μόνο το συνολικό ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος από την εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιοχρησιμοποίηση της ακίνητης περιουσίας ανά ακίνητο και ανά μισθωτή/χρήστη, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση στη στήλη (11) του μηνιαίου μισθώματος/υπομισθώματος ή τεκμαρτού ποσού που αντιστοιχεί στην ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας. Τα ανωτέρω, καταλαμβάνουν όλες τις περιπτώσεις που αποκτάται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και υφίσταται υποχρέωση συμπλήρωσης της «Αναλυτικής κατάστασης για μισθώματα ακίνητης περιουσίας» (έντυπο Ε2). Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τις ήδη υποβληθείσες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.