Καλύτερα… ύψη πιάνουν οι αεροπορικές εταιρείες, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων επέτρεψε την ενίσχυση του ταξιδιωτικού κλάδου, ειδικά εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτό φάνηκε και στα σημερινά στοιχεία δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσαν οι κορυφαίες αμερικανικές Delta Air Lines και American Airlines.

Η Delta γιόρτασε τα πρώτα της κέρδη από το 2019, καθώς ο ταξιδιωτικός κλάδος ανακάμπτει. Αν και παραδέχτηκε πως βοήθησε σημαντικά και η βοήθεια που παρείχε το Ομοσπονδιακό κράτος και η οποία ξεπέρασε το 1,5 δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα κατέγραψε κέρδη ύψους 652 εκατ. δολαρίων, κλείνοντας έναν αρνητικό κύκλο πέντε συνεχόμενων ζημιογόνων τριμήνων. Αντιστοίχως τα έσοδα της βελτιώθηκαν μεν στα 7,13 δισ. δολάρια πάνω και από τις προβλέψεις των 6,22 δισ. δολαρίων, αλλά παραμένουν σε ποσοστό 43% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019, όταν οι πωλήσεις της είχαν αγγίξει τα 12,56 δισ. δολάρια.

Για το σύνολο του 2020, οι ζημιές της έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 12,4 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία επεσήμανε πως διαπιστώνει αισθητή βελτίωση των ταξιδιών ψυχαγωγίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ και σταδιακή ανάκαμψη των επιχειρηματικών ταξιδιών, αν και οι υπερατλαντικές πτήσεις άργησαν κάπως να βελτιωθούν λόγω των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο CEO της εταιρείας, Εντ Μπαστιάν, υποστήριξε πως για την ώρα δεν βλέπει οι πωλήσεις και οι κρατήσεις να έχουν επηρεαστεί από τη διόγκωση της μετάλλαξης Δέλτα. Για το λόγο αυτό και εκτιμώντας πως η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, η εταιρεία θα προσθέσει κι άλλα αεροσκάφη στο στόλο της, ενώ θα προσλάβει και πάλι προσωπικό και ειδικά περίπου 1.000 πιλότους μέσα στην επόμενη χρονιά.

Για μικρό προ φόρων κέρδος έκανε λόγο, σε εσωτερικό του μήνυμα προς τους εργαζόμενους και ο CEO της American Airlines Group, Νταγκ Πάρκερ. Τα αποτελέσματα γιο το δεύτερο τρίμηνο ανακοινώνονται επισήμως αύριο, όμως στις δηλώσεις του ο κ. Πάρκερ ξεκαθάρισε πως τα έσοδα και η συνολική εικόνα της εταιρείας βελτιώθηκε πέραν των αναμενόμενων.

Μάλιστα, αν και οι πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν κατά 37,5% χαμηλότερα σε σχέση με τα στοιχεία του 2019, ουσιαστικά κινήθηκαν καλύτερα από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για ψαλίδα στο 40% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μικρή ζημιά στα 35 εκατ. δολάρια ή ιδανικά χαμηλό κέρδος της τάξεως των 25 εκατ. δολαρίων.

«Κινούμαστε σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση» έγραψε χαρακτηριστικά, στο σημείωμα του ο κ. Πάρκερ, δίδοντας το σύνθημα για άνοδο της μετοχής πάνω από 5,5%. Μάλιστα, η μετοχή είναι ήδη μια από τις μεγάλες κερδισμένες του αεροπορικού κλάδου, καθώς τα κέρδη της φτάνουν το 72% μέσα στο δωδεκάμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή