Στη συνεχιζόμενη στήριξη της αγοράς από τη νομισματική πολιτική της Fed, έως ότου η πορεία ανάκαμψης ολοκληρωθεί, στάθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ κατά την κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μάλιστα, καθησυχάζοντας περαιτέρω τους επενδυτές, ο κ. Πάουελ ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε κίνηση συνιστά υποχώρηση από τη στρατηγική στήριξης της οικονομίας και έναρξη του tapering βρίσκεται ακόμη «πολύ μακριά».

Βεβαίως, οι πληθωριστικές πιέσεις θα εμείνουν και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες ακόμη, αλλά τελικά θα υποχωρήσουν, γεγονός που είναι μια ακόμη ένδειξη πως η Fed δεν χρειάζεται να βιαστεί να στραφεί σε μια μετά-πανδημική στρατηγική. Μάλιστα, οι προσδοκίες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για τον πληθωρισμό παραμένουν στα επίπεδα που θέτει η Fed, ήτοι στο στόχο του 2%.

Ειδικά στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις που καταγράφησαν, ο κ. Πάουελ υποστήριξε πως «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο» ώστε να ξαναμπεί ο κόσμος στην αγορά εργασίας και κυρίως οι πλέον χαμηλόμισθοι που έχουν και πληγεί χειρότερα από την πανδημία.

Πάντως, στην αγορά έκανε εντύπωση πως η τοποθέτηση του κ. Πάουελ δεν περιλάμβανε καμία αναφορά στο πιθανό ρίσκο που μπορεί να προκύψει για την πορεία της οικονομίας από την αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω της υψηλής διασποράς της μετάλλαξης Delta. Αν και το θέμα δεν αποκλείεται να αναδειχτεί αργότερα, μέσα από τις ερωτήσεις που θα του θέσουν οι βουλευτές της επιτροπής.

Εξάλλου, αύριο ακολουθεί η επόμενη εμφάνιση του κ. Πάουελ, με το ίδιο θέμα, ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Στο μεταξύ οι δηλώσεις Πάουελ, όπως διέρρευσαν, ήταν αρκετές για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των επιμέρους δεικτών της Wall Street και την αντίστοιχη υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή