Το άλμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε υψηλά 13 ετών δείχνει τις μεγάλες προκλήσεις και τις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι κεντρικές τράπεζες. Με τις οικονομίες να ανοίγουν ξανά παρά τις προκλήσεις εν μέσω της πανδημίας οι τιμές έχουν αρχίσει να κινούνται ξανά έντονα ανοδικά προκαλώντας προσδοκίες για κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας. Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός έφτασε για τον Ιούνιο το 5,4%, ενώ στην Ευρωζώνη κυμαίνεται στα πλαίσια του 2% περίπου, περιπλέκοντας τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Τζερόμ Πάουελ και η Κριστίν Λαγκάρντ και τα επιτελεία τους δείχνουν προς το παρόν να πιστεύουν ότι η μεγάλη άνοδος των τιμών είναι προσωρινή κι επιδιώκουν να πείσουν ότι χρειάζεται ακόμη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Πάουελ ανακοίνωσε πως η FED είναι έτοιμη μεν να παρέμβει εάν ο πληθωρισμός κινδυνεύσει να ξεφύγει από τον έλεγχο, αλλά προσέθεσε πως τα στοιχδεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα εξασθενήσουν αργότερα φέτος και πως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συντρέχει κίνδυνος.

Με τις ΗΠΑ όμως να έχουν ανακάμψει νωρίτερα από την Ευρώπη, η ψαλίδα έχει αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά όπως δείχνει και ο σχετικός πίνακας με την πορεία του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη που παρουσιάζει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Η FED έχει αρχίσει ήδη να εξετάζει το πώς θα επικοινωνήσει στις αγορές μια μελλοντική πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Η ΕΚΤ, την ίδια ώρα, βρίσκεται σε πιο διαφορετική φάση και προχωρά σε αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό θέτοντας πλέον ως νέο στόχο τα επίπεδα του 2%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα επιτρέπει στον πληθωρισμό να ξεπερνά προσωρινά ακόμη και αυτό το ποσοστό, εάν κριθεί απαραίτητο, προσφέροντάς της μεγαλύτερη ευελιξία να διατηρήσει για περισσότερο καιρό τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η κίνηση αυτή μάλιστα αναμένεται να προκαλέσει ακόμη και διαφωνίες μέσα στους κόλπους της τράπεζας όπως παραδέχτηκε η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Όλα τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής τράπεζας την Πέμπτη 22 Ιουλίου, αλλά και στην επίσης προγραμματισμένη συνεδρίαση της FED στις 27 και 28 Ιουλίου. Εκεί Λαγκάρντ και Πάουελ αντίστοιχα αναμένεται να δώσουν στίγμα για τις προθέσεις τους προετοιμάζοντας τις αγορές για τη συνέχεια –το λεγόμενο «forward guidance» όπως είναι γνωστό στις διεθνείς αγορές.

Το δολάριο ενισχύεται

Η προσδοκία ότι η πιο γρήγορη πορεία της αμερικανικής οικονομίας προς μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική προκαλεί άνοδο στο δολάριο και ουσιαστικά κάνει την ευρωζώνη να βασίζεται πιο πολύ στις εξαγωγές για την οικονομία της. Ένα πιο αδύναμο ευρώ κάνει πιο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα που αγοράζονται σε ξένο νόμισμα, ευνοώντας περισσότερο μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Αντίθετα χώρες που βασίζονται περισσότερο σε εισαγωγές εκτός ευρωζώνης αλλά και έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, δέχονται μεγαλύτερο πλήγμα από ένα πιο αδύναμο ευρώ.

Πριν από λίγες μόνο εβδομάδες η ίδια η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι η ευρωζώνη κι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετική φάση όσον αφορά τον πληθωρισμό θέλοντας να υποβαθμίσει τυχόν αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι εξελίξεις αυτές. Η Λαγκάρντ απέρριψε τις απευθείας συγκρίσεις μεταξύ των δύο οικονομιών αναφέροντας ότι όσον αφορά την ανάκαμψη, οι ΗΠΑ προηγούνται της ζώνης του ευρώ. Παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν μερικές επιπτώσεις από την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μέσω αύξησης του κόστους των εισαγωγών από εκεί, της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών εξαγωγών και των προσδοκιών που δημιουργούνται στους ευρωπαίους για την πορεία των τιμών, όπως είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή