Έντονη κινητικότητα από εβδομάδα σε εβδομάδα καταγράφει τόσο στις αγοραπωλησίες πλοίων όσο και στις τοποθετήσεις νέων παραγγελιών ο ναυλομεσιτικός οίκος Golden Destiny.

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι σύμφωνα με report του ναυλομεσιτού οίκου ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά εβδομάδα το 2021 στις αγοροπωλησίες πλοίων ήταν 45 έναντι μόλις 21 και 23 το 2020 και 2019, ενώ οι τοποθετήσεις για νέες παραγγελίες ήταν φέτος 33 έναντι 14 το 2020 και 16 το 2019.

Ανά εβδομάδα κάθε μήνα το τελευταίο τρίμηνο οι συναλλαγές στις αγοραπωλησίες ήταν 52 των Ιούλιο έναντι 45 τον Ιούνιο και 43 τον Μάιο.

Όπως αναφέρει στον «ot.gr» o κ. Νίκος Ζαννίκος από το τμήμα Research & Valuations, η αγορά συνεχίζει να είναι ενεργή σε όλα τα επίπεδα, περισσότερο στις αγοραπωλησίες (S&P) και στις νέες ναυπηγήσεις (ΝΒ). Οι λόγοι είναι διαφορετικοί για τον κάθε τύπο και κάθε κατηγορία ναυτιλιακού κλάδου.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι στα B/C και στα Containerships η δραστηριότητα για S&P είναι μεγάλη λόγω των πολύ καλών επιπέδων της αγοράς, ενώ αντιθέτως στα Tankers λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και των πολύ καλών returns που είχε η αγορά πέρυσι λόγω του αυξημένου floating storage.

Ο κ. Ζαννίκος σημειώνει ακόμη ότι οι υψηλές τιμές του scrap για τα παλαιότερα πλοία, όσο και οι ψηλές τιμές του ατσαλιού αλλά και η περιορισμένη διαθεσιμότητα slots για το χτίσιμο ενός ΝΒ , λόγω των πολλών παραγγελιών containers, (για τα νεότερα πλοία) είναι παράγοντες που ανεβάζουν συνολικά τα επίπεδα των τιμών στις πραγματοποιθείσες αγοραπωλησίες για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες πλοίων.

Στις διαλύσεις ακόμη δεν έχει υπάρξει  μεγάλη δραστηριότητα ιδιαίτερα σε tankers, όπου η αγορά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα καθώς τα περσινά υψηλά returns της ναυλαγοράς αλλά και οι προσδοκίες για μελλοντική ανάκαμψη μετά το τέταρτο τρίμηνο του  2021, διατηρεί τα επίπεδα τιμών στο S&P σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παρά τους χαμηλούς ναύλους.

Ωστόσο καθώς τα trends γίνονται update on a weekly basis, και αυτή ήταν μια πολύ καλή εβδομάδα με πολλά deals, θα πρέπει να δούμε μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μήνα εάν το trend θα διατηρηθεί, προσθέτει ο αναλυτής της Golden Destiny.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ