Το ραντ, το νόμισμα της Νότιας Αφρικής σημείωσε ραγδαία υποτίμηση καθώς η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα, εν μέσω εκτεταμένης βίας, μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Οι διαμαρτυρίες που έχουν λάβει πλέον τη μορφή εξέγερσης διανύουν την έβδομη ημέρα, μετά την απόφαση του Ζούμα να παραδοθεί στις αρχές προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης 15 μηνών για περιφρόνηση δικαστηρίου. Από τα σοβαρά επεισόδια και τις ταραχές έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους 72 άτομα ενώ περισσότερα από 1.200 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας την περασμένη Τρίτη.

Περίπου 5.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί από την Τετάρτη ενώ συνεχίζονται οι ταραχές και οι λεηλασίες καταστημάτων στις πυκνοκατοικημένες επαρχίες Gauteng και KwaZulu-Natal. Στόχος της κυβέρνησης είναι άμεσα να αναπτύξει 25.000 άνδρες της Δύναμης Εθνικής Άμυνας της χώρας (SANDF) προκειμένου να επιτύχει την ανάκτηση του ελέγχου των περιοχών που πλήττονται από «πρωτοφανή βία», όπως τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόσα.

Το ραντ πριν την εκδήλωση των τελευταίων γεγονότων θεωρείτο το κορυφαίο νόμισμα των αναδυόμενων αγορών για τη χρονιά που διανύουμε, αλλά μετά από τη δραματική τροπή της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στη Ν. Αφρική έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο. Το νοτιοαφρικανικό νόμισμα διαπραγματεύτηκε περίπου στα 14,56 δολάρια το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ τον Ιούνιο βρισκόταν κάτω από τα 13,75.

«Η φυλάκιση του Ζούμα ήταν η σπίθα που πυροδότησε τις διαμαρτυρίες, αλλά βασικά ζητήματα όπως η ανεξέλεγκτη ανεργία, η εκτεταμένη ανισότητα και η δυσαρέσκεια με τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την Covid-19 αποτέλεσαν την πυριτιδαποθήκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλείξ Μοντάνα, αναλυτής της Αφρικής στην εταιρεία συμβούλων παγκόσμιου κινδύνου και στρατηγικής Verisk Maplecroft. Και πρόσθεσε: «Το νόμισμα επηρεάστηκε όταν ο Ζούμα φυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς θεωρήθηκε μια ευπρόσδεκτη κίνηση για την καταπολέμηση της μεγάλης διαφθοράς στη Ν. Αφρική. Πάντως οι επενδυτές δεν προέβλεψαν τις διαμαρτυρίες και πλέον ανησυχούν για το πού θα κατευθυνθούν τα πράγματα».

Ο Δείκτης Πολιτικών Αναταραχών της Verisk Maplecroft χαρακτήρισε τη Νότια Αφρική ως χώρα «υψηλού ρίσκου» το τρίτο τρίμηνο του 2021 με βαθμολογία 2,77 / 10,00, καθιστώντας την 13η χώρα με τη χειρότερη απόδοση στην υποσαχάρια Αφρική.

Σήμερα στη Νότια Αφρική το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται στο 11,0% του ΑΕΠ ενώ το χρέος αυξήθηκε στο 78,8% του ΑΕΠ. Μία από τις βασικές πτυχές των αυστηρών μέτρων λιτότητας που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση ήταν το τριετές πάγωμα των μισθών του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, με το ΑΕΠ να είναι ακόμα 3,7% χαμηλότερο από την καλύτερη επίδοση προ κορωνοϊού και το ποσοστό ανεργίας να ανεβαίνει σε περισσότερο από 30%, μια βαθύτερη πολιτική αναταραχή θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω διαπραγματευτική δύναμη στα συνδικάτα στις διαπραγματεύσεις που επιδιώκουν για αυξήσεις μισθών του δημόσιου τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή