Σημαντικό άλμα κατέγραψαν οι κενές θέσεις εργασίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στη βρετανική αγορά που μαζί με την ενίσχυση των προσλήψεων επιβεβαιώνουν την ταχεία ανάρρωση της αγοράς εργασίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία, τα κενά στην αγορά εργασίας ανήλθαν σε 862.000 κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 77.500 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Στα επίπεδα αυτά ξεπέρασαν τα νούμερα που καταγράφονταν και πριν την πανδημία.

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν ο κλάδος της λιανικής και της φιλοξενίας, αντανακλώντας και την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά με την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Την ίδια ώρα και ο όγκος των προσλήψεων σημείωσε σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις εκτινάχθηκαν κατά 356.000 μόνο μέσα στον Ιούνιο, φτάνοντας τα 28,9 εκατ. Και στις προσλήψεις τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε ο κλάδος της φιλοξενίας και της εστίασης.

Πάντως, παρά και τη βελτίωση αυτή στα επίπεδα απασχόλησης με αποτέλεσμα ο δείκτης της ανεργίας να υποχωρήσει στο 4,8% μεταξύ Μαρτίου και Μάϊου, από το 5% που ήταν μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, οι προσλήψεις δεν έχουν «πιάσει» ακόμη τα προ της πανδημίας επίπεδα, με τον αριθμό τους να παραμένει κατά περίπου 200.000 κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Όσον αφορά τα επίπεδα των μισθών, το αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις έχουν ωθήσει ανοδικά τις προσφερόμενες αμοιβές, γεγονός που τροφοδοτεί και τις πληθωριστικές πιέσεις. Για το δεύτερο τρίμηνο οι μισθοί –συμπεριλαμβανομένων των μπόνους- αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση. Πάντως, οι αναλυτές δεν ανησυχούν για την αύξηση αυτή θεωρώντας ότι μέχρι τα τέλη της χρονιάς ο ρυθμός αύξησης των μισθών θα… «ξεφουσκώσει» και η εικόνα στην αγορά εργασίας θα σταθεροποιηθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή