Μεγάλης σημασίας θεωρείται η απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (CJEU) κρίνοντας πως οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τη χρήση της μαντήλας στους υπαλλήλους τους, εφόσον το πράττουν για να εκπέμπουν μια εικόνα ουδετερότητας απέναντι στους πελάτες.

Το θέμα έφτασε στις αίθουσες του δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο με αφορμή δύο διαφορετικές υποθέσεις που αφορούσαν γυναίκες, μουσουλμάνες, στη Γερμανία, οι οποίες τέθηκαν σε αναστολή επειδή φορούσαν μαντήλα και αρνήθηκαν να την αφαιρέσουν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει οριστικά, αν οι εργοδότες είχαν το δικαίωμα να απαιτήσουν από τις υπαλλήλους να μην φορούν μαντήλα. Οι γυναίκες υποστήριζαν πως ήταν θρησκευτικό και ατομικό δικαίωμα τους, ενώ οι εργοδότες πως όφειλαν να εκπέμπουν την ίδια ενιαία εικόνα προς τα έξω, προς τους καταναλωτές και πελάτες.

«Η απαγόρευση της χρήσης ενός ορατού στοιχείου που εκφράζει πολιτικές, φιλοσοφικές ή θρησκευτικές απόψεις στο χώρο εργασίας μπορεί να αιτιολογηθεί από την ανάγκη του εργοδότη να παρουσιάζει μια ουδέτερη εικόνα προς τους καταναλωτές και να αποτρέπει κοινωνικές διαμάχες» ανέφερε χαρακτηριστικά το δικαστήριο στην απόφαση του.

Μάλιστα, στην περίπτωση ενός από τους εργοδότες, η δικαίωση του βασίστηκε και στο γεγονός πως είχε ζητήσει από έτερους υπαλλήλους να μην φορούν σταυρό, κάτι που έδειχνε πως τηρούσε την ίδια γραμμή προς όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Το ζήτημα της χρήσης του λεγόμενου χιτζάμπ ήταν και παραμένει ένα διχαστικό σημείο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όσον αφορά το δικαίωμα των γυναικών μουσουλμανικού θρησκεύματος να μπορούν να το φορούν ή όχι σε επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κλπ. Το θέμα, μάλιστα, αποτελεί σημαντικό θέμα συζήτησης στη Γερμανία και έχει διεισδύσει και στην προεκλογική καμπάνια για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεδομένης της επιρροής που ασκούν οι πάνω από πέντε εκατ. μουσουλμάνοι ψηφοφόροι.

Το 2017, το CJEU είχε ήδη εκδώσει ετυμηγορία με την οποία απαγόρευε τη χρήση μαντήλας, όπως ακόμη και έτερων χαρακτηριστικών θρησκευτικών συμβόλων, από εργαζομένους, προκειμένου να μην διαταράσσονται έτερες θρησκευτικές ομάδες.

Το 2014, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας δικαίωσε εργοδότη για την απόλυση μουσουλμάνας υπαλλήλου σε υγειονομική μονάδα που είχε αρνηθεί να αφαιρέσει τη μαντήλα, επειδή πήγαινε ενάντια στην ουδέτερη γραμμή που ήθελε να προβάλει, ενώ ήδη από το 2004 η χώρα έχει απαγορεύσει τη χρήση της μαντήλας στα δημόσια σχολεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα