Την έναρξη έρευνας που θα μελετήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της πορτογαλικής αεροπορικής εταιρείας TAP Air Portugal ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού της Κομισιόν. Στόχος είναι να εξεταστεί αν το σχέδιο είναι αναλογικό και συμβατό με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών επιδοτήσεων.

Το πλάνο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει την περικοπή έως και 2.000 θέσεων εργασίας μέχρι την επόμενη χρονιά, τον περιορισμό των δαπανών κατά 25%, τη μείωση του στόλου της εταιρείας και την πώληση μη απαραίτητων περιουσιακών στοιχείων.

Η Κομισιόν θα ερευνήσει αν η παροχή κρατικής βοήθειας συνάδει με τους κανόνες που ισχύουν για τη στήριξη επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσκολία και αν αλλάζει τις ισορροπίες σε επίπεδο ανταγωνισμού.

Σημειωτέον πως η βρετανική Ryannair έχει αμφισβητήσει τους όρους διάσωσης της κρατικής TAP και το δάνειο που έλαβε, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο είναι τμήμα του πακέτου αναδιάρθρωσης των 3,2 δισ. δολαρίων. Το δάνειο έχει λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν, η οποία επανέλαβε σήμερα την προηγούμενη απόφαση της, καθώς δικαστήριο το Μάιο είχε αμφισβητήσει την έγκριση που είχε δοθεί κρίνοντας πως οι εποπτικές αρχές δεν είχαν παρέχει επαρκείς και ικανοποιητικούς λόγους.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η Λισαβόνα καλωσόρισε τη σημερινή έρευνα από τις αρχές ανταγωνισμού εκτιμώντας πως το σχέδιο θα λάβει εύκολα την απαραίτητη έγκριση και πως με τον τρόπο αυτό η θέση της νομικά θα είναι πιο στέρεα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή