Δριμεία κριτική αναφορικά με απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να άρει σχεδόν το σύνολο των περιορισμών, ασκούν επιστήμονες από όλον τον κόσμο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «ανήθικη και επικίνδυνη για το σύνολο του πλανήτη».

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται την ημέρα που το Λονδίνο ανακοίνωσε 51.870 νέα κρούσματα της Covid-19, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έξι μήνες. Χθες τα κρούσματα ανέρχονταν σε 48.553. Επίσης, καταγράφηκαν 49 νέοι θάνατοι.

Σε μια διαδικτυακή συνάντηση την Παρασκευή, κορυφαίοι επιστήμονες και κυβερνητικοί σύμβουλοι από όλο τον κόσμο προειδοποίησαν ότι η Βρετανία κατευθύνεται προς την καταστροφή, με την απόφασή της να χαλαρώσει τα μέτρα από τη Δευτέρα.

Η σύνοδος αυτή, ακολούθησε την πρωτοβουλία περισσοτέρων από 1.200 επιστημόνων οι οποίοι με επιστολή στο ιατρικό περιοδικό Lancet, χαρακτηρίζουν τα σχέδια του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ονομάστηκαν «επικίνδυνα και πρόωρα».

Απτόητος ο Τζόνσον

Τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να άρει, από τις 19 Ιουλίου, σχεδόν όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Επιθυμώντας να «αποκαταστήσει τις ελευθερίες» ο συντηρητικός πρωθυπουργός εκτιμά ότι τώρα είναι «η σωστή στιγμή» για να το κάνει, παρά την εξάπλωση της μεταδοτικότερης παραλλαγής Δέλτα, που επικρατεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τζόνσον βασίζει την απόφασή του στην επιτυχή εκστρατεία ανοσοποίησης, αφού πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ο Τζόνσον υπερασπίστηκε έντονα τη νέα του στρατηγική και υποστήριξε ότι τώρα είναι «η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουμε», προτού ο καιρός γίνει πιο κρύος.
Μιλώντας στο πάνελ της Παρασκευής, η Christina Pagel, διευθύντρια της Μονάδας Κλινικής Επιχειρησιακής Έρευνας του UCL του Λονδίνου, προειδοποίησε ότι υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή της  Covid αυτό το καλοκαίρι.

Βροχή οι προειδοποιήσεις

«Η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επηρεάζει μόνο εμάς, επηρεάζει όλους – όλοι έχουν επιπτώσεις από αυτό που κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο κλινικός επιδημιολόγος Deepti Gurdasani, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στη σύνοδο, συμφώνησε, λέγοντας στο Twitter πριν από την εκδήλωση ότι «ο κόσμος παρακολουθεί την τρέχουσα αποφευχθείσα κρίση που εκτυλίσσεται στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Ο Μάικλ Μπέικερ, καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι «εκπλήσσεται» από τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς τη Δευτέρα.

Ο Μπέικερ χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την πολιτική Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική αυτή «απέτυχε απολύτως σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο William Haseltine, αμερικανός ιολόγος και πρόεδρος και πρόεδρος της ACCESS Health International, δήλωσε στο πάνελ ότι παραδοσιακά το Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηριζόταν «για εξαιρετικές, λογικές πολιτικές»: «Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη στην πανδημία Covid», είπε, χαρακτηρίζοντας τη στρατηγική ανοσίας της αγέλης ως «δολοφονική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν