Τη διαδικασία ελέγχων της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την επιβίβαση των ταξιδιωτών στο Λιμάνι του Πειραιά, επιθεώρησε προσωπικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στην Πύλη Ε8.

«Διαπίστωσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι ο έλεγχος είναι πλήρης και πραγματοποιείται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», δήλωσε κατά την επιβίβασή του στο πλοίο και συνέχισε:«Αυτός άλλωστε ήταν ο στόχος της απόφασής μου να αναλάβει το Λιμενικό Σώμα τον έλεγχο κατά την επιβίβαση».

Απευθυνόμενος στο επιβατικό κοινό, πρόσθεσε: «Ζητώ και πάλι τη συνεργασία των επιβατών. Την παρουσία τους μιάμιση ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου τους, με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και την τήρηση των μέτρων προστασίας στη διάρκεια του ταξιδιού. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας, ταξιδεύουμε με ασφάλεια, χαιρόμαστε το καλοκαίρι».

Αναφορικά με τα έως τώρα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής «έχουν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού μέσα στα πλοία, σε σχέση και με την περσινή εμπειρία. Είναι μονοψήφιος ο αριθμός, διαπιστώθηκε ότι έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως συνέβη πρόσφατα με την Ίο, όπου απομονώθηκαν οι επιβάτες».

Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επεσήμανε ότι η κίνηση φέτος είναι αυξημένη κατά 60%-65% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Τηρούμε τα μέτρα. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Για να περάσουμε ένα καλό και όμορφο καλοκαίρι», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Στη συνέχεια, ο υπουργός επιβιβάστηκε σε πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Αίγινα-Μέθανα-Πόρο προκειμένου να επιθεωρήσει την εφαρμογή των μέτρων και εν πλω. Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέφυγε τον έλεγχο, παρά την ιδιότητά του, και επέδειξε τα απαραίτητα έγγραφα πριν την επιβίβασή του.

Τι έγγραφα χρειαζόμαστε για να ταξιδέψουμε

Οι ταξιδιώτες πρέπει, κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Επίσης, δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδονται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν, καθώς και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος ως εμβολιασμένος, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (εάν απαιτείται από το σκεύασμα).

Τα προαναφερθέντα έγγραφα πρέπει να είναι στη μορφή που εξάγονται από την ιστοσελίδα gov.gr γι’ αυτό προτείνεται οι ταξιδιώτες να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.

Πάντως, από τα ανωτέρω εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 01/07/2009) ενώ, για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009), η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Επίσης, όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι για τη νόσο COVID-19, οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας και κατά την επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια