Μία πανδημία ανεμβολίαστων μάχεται να «φτιάξει», η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία μέρα με τη μέρα αφήνει το αποτύπωμα της στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας.

Ειδικότερα σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την καταγραφή ορφανών κρουσμάτων.

Στο στόχαστρο του φονικού ιού είναι οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι έχουν επιλέξει να ριχτούν στη μάχη χωρίς πανοπλία.

Την ίδια ώρα η αυξητική πορεία των κρουσμάτων συνεχίζεται, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στον Αύγουστο, όπου και αναμένεται να γυρίσουμε, σύμφωνα με τα μοντέλα των ειδικών, σε αριθμούς από το… παρελθόν.

Το τελευταίο 24ωρο πάντως εντοπίστηκαν 2.691 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, ενώ 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό. Διασωληνωμένοι βρίσκονται 123 ασθενείς, ενώ 101 πολίτες εισήχθησαν στα νοσοκομεία.

Στην Αττική, 1.216 πολίτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό, στην Κρήτη 275 και 184 στη Θεσσαλονίκη.

Οι ανεμβολίαστοι νέοι μολύνουν και τους μεσήλικες

Εκτός από την αλλαγή του επιδημιολογικού χάρτη στην Ελλάδα, αλλάζουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, καθώς πλέον τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους είναι περισσότερα, ενώ οι νέοι φαίνεται πως μεταδίδουν τον ιό στους μεσήλικες ανεμβολίαστους.

Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι μετά τους νέους, οι μολύνσεις επεκτείνονται και σε μεγαλύτερες ηλικίες. 5.300 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 40 ετών.

Στο στόχαστρο των ειδικών και της πολιτικής προστασίας είναι τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και η Θεσσαλονίκη, η οποία εμφανίζει υψηλό ιικό φορτίο.

Συγκεκριμένα η ινδική μετάλλαξη κυριαρχεί πλέον στην Κρήτη. Οι περιφέρειες Ηρακλείου και Ρεθύμνου βρίσκονται στα όρια, με το σύνολο σχεδόν των μολύνσεων να έχουν την σφραγίδα της Δέλτα.

Αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, με τη Δέλτα να πρωταγωνιστεί και στη συμπρωτεύουσα.

Έκκληση για τήρηση των μέτρων από τους δημάρχους των «πορτοκαλί» νησιών

«Έχουμε κάποια κρούσματα, μας ανησυχεί το φαινόμενο, μας προβληματίζει, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να τηρούμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε. Πρέπει να αυξήσουμε την ασπίδα προστασίας μας», λέει ο Μάρκος Κωβαίος, δήμαρχος Πάρου στο MEGA.

Έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος για τήρηση των μέτρων από τους νεαρούς επισκέπτες και για εμβολιασμούς σε όσους εργαζομένους δεν έχουν εμβολιαστεί, αφού το νησί κατέγραψε χθες 72 κρούσματα από 9 που ήταν στις 7 Ιουλίου.

«Εγώ κάνω ως δήμαρχος έκκληση να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιαστούμε όλοι, είναι το μοναδικό μας όπλο».

Στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα (από 77 κρούσματα στις 7 Ιουλίου, σε 318) με τους επιχειρηματίες ωστόσο να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, αφού όπως λένε κάνεις δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό επισκεπτών στο νησί.

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, λένε οι επιχειρηματίες στη Ίο, εντοπίζοντας το πρόβλημα στους έφηβους επισκέπτες του νησιού, που είναι ανεμβολιάστοι και ασυμπτωματικοί.

«Εμείς έχουμε φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού στην Ίο. Και οι κάτοικοι και άτομα που έχουν έρθει για εργασία», επισημαίνει ο Γιώργος Ζαννάκης, επιχειρηματίας στην Ίο.

Έκτακτα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους

Υπενθυμίζεται πως χτες η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα  σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ίο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, με τους ανεμβολίαστους εργαζομένους να υποχρεούνται σε 2 τεστ την εβδομάδα, ένα rapid και ένα self.

Ο Γιώργος που εργάζεται ως υπεύθυνος καταστήματος στο Ρέθυμνο, αν και συμφωνεί με τα έκτακτα μέτρα, κρίνει ότι χωρίζει την κοινωνία σε εμβολιασμένους και μη.

«Βρίσκομαι στην τουριστική περιοχή του Ρεθύμνου. Δουλεύω στον κλάδο της εστίασης και έχω εμβολιαστεί. Είναι αναγκαίο μέτρο από την άποψη ότι καλό θα ήταν να προστατεύουμε όλοι».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κάνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να κλείσουν το ραντεβού τους καθώς είναι το μόνο μέτρο προστασίας για τη μη εξάπλωση της διασποράς του κοροναϊού.

Πώς επιστέφουμε από τα νησιά

Τονίζεται πως  από σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες, από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

– Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κοροναϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού

– Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί, είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης

– Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν

– Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Τι χρειάζεται για τις μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο

Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Οι ανήλικοι από 17 ετών και μιας ημέρας και άνω υποχρεούνται επίσης να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

«Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών», είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Επισημαίνεται πως τα παραπάνω πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά ενώ θα διενεργείται και έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube