Το αρνητικό “σήμα” που έλαβαν οι επενδυτές διεθνώς για την πορεία της πανδημίας και η εύλογη ανησυχία πως η αναζωπύρωση της μπορεί να εκτροχιάσει την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών, έφεραν σημαντικές πιέσεις στις αγορές ομολόγων με αποτέλεσμα την ελεύθερη πτώση των αποδόσεων.

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε να χάνει πάνω από δέκα μονάδες βάσης στο 1,182% που είναι το χαμηλότερο σημείο εδώ και πάνω από πέντε μήνες, ενώ η απόδοση του 30ετούς υποχώρησε αντιστοίχως κατά δέκα μονάδες στο 1,824%.

Την ίδια ώρα, στη Wall Street όλοι οι επιμέρους δείκτες βρίσκονταν στο… βαθύ «κόκκινο» και με τον Dow Jones να οδηγεί την πτώση με απώλειες που ξεπερνούσαν τις 750 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα επικρατούσε και στις αγορές της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx Europe ενδεικτικά να χάνει 2,6%, τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Οκτώβριο. Όσον αφορά στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς, αυτή έφτασε έως και στο -0,369% που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

«Το σύνολο της αγοράς αντιδρά σαν να πλησιάζει μια σημαντική οικονομική επιβράδυνση» σχολίασε, μιλώντας στο CNBC, ο Τζιμ Πόλσεν της Leuthold Group. Ανάλογη άποψη εκφράζει, μιλώντας στους Financial Times» ο Εούτ βαν Σάικ της NN Investment Partners, επισημαίνοντας πως «η αναζωπύρωση του ιού προκαλεί αβεβαιότητα για την οικονομική πρόοδο τους επόμενους μήνες».

Σε όλο τον κόσμο, οι αρχές δηλώνουν κάθετη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και υποχρεώνονται να επιστρέψουν σε κάποια περιοριστικά μέτρα. Η περίπτωση δε, της Βρετανίας που σήμερα προχώρησε στην άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων, γιορτάζοντας τη… μέρα ελευθερίας έχει ξεσηκώσει θύελλα επικριτικών σχολίων από επιφανείς επιστήμονες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές