Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές κι αυτό μεταφέρεται στο ταμπλό με τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές να κλείνουν στο κόκκινο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,3 %. Οι κλάδοι των τραπεζών, της ενέργειας και των ταξιδίων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση. Ο δείκτης έχασε 10,45 μονάδες και έκλεισε στις 444,29.

Ο  FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 2,34 % και έκλεισε κάτω από τις 7.000 μονάδες, στις 6.844,39, ο DAX υποχώρησε κατά 2,62 % στις 15.133,2 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κινήθηκε πτωτικά κατά 2,54 % στις 6.295,97 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε σημαντικές απώλειες 3,34 % στις 23.965,92 μονάδες.

Η μετάλλαξη Δέλτα που εξαπλώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων, οδηγεί στην επιβολή ξανά περιοριστικών μέτρων, με εξαίρεση τη Βρετανία, που σήμερα προχώρησε στην άρση σχεδόν όλων των περιορισμών.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αντέδρασαν στην είδηση ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ +, κατέληξαν σε συμφωνία την Κυριακή για νέες ποσοστώσεις στην παραγωγή πετρελαίου έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Σημειώνεται ότι μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας η τιμή του Brent  είχε σημειώσει άνοδο που ξεπέρασε το 40% από τις αρχές του 2021. Σήμερα όμως οι διεθνείς πετρελαϊκές τιμές σημείωσαν σημαντική πτώση, ακολουθώντας το ρυθμό των διεθνών χρηματιστηρίων που έχουν επηρεαστεί έντονα από το φόβο της αναζωπύρωσης της πανδημίας, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο του ΟΠΕΚ+.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό WTI υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 6,77%(!) στα 66,95 δολάρια, ενώ και το Brent πέφτει κατά 5,7% στα 69,29 δολάρια, ήτοι κάτω από το όριο των 70 δολαρίων. Τα futures του αργού χάνουν 6,5% στα 66,98 δολάρια, σημειώνοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τα μέσα Μαρτίου.

Στις αγορές ομολόγων, η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια οδήγησε στη διατήρηση της πτωτικής τάσης των αποδόσεων τους. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο -0,369% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) της ερχόμενη Πέμπτη. Στις ΗΠΑ, η απόδοση των ομολόγων του δημοσίου μειώθηκε για 11η συνεδρίαση στις τελευταίες 15 , με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,265%.

Στη Wall Street, οι μετοχές σημείωσαν σημαντική υποχώρηση λόγω της αύξησης του κρουσμάτων της πανδημίας και του φόβου επιβράδυνσης της παγκόσμιας οιονομικής ανάπτυξης. Στην ανησυχία για την πανδημία προστίθεται και ο φόβος για τον πληθωρισμό, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ανήλθε σε 5,4% τον Ιούνιο, τρομάζοντας τους επενδυτές.

Η μετοχή της σουηδικής εταιρείας  Indutrade σημείωσε άνοδο της τάξης του 4,8% , καθώς ανακοίνωσε σημαντική αύξηση κερδών.  Η μετοχής της βρετανικής εταιρείας Ocado υποχώρησε κατά 1,9% μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε από σύγκρουση ρομπότ σε μία από τις αποθήκες της, με αποτέλεσμα την ακύρωση χιλιάδων παραγγελιών. Η μετοχή της Carnival, είχε τη χειρότερη επίδοση στον ταξιδιωτικό κλάδο, καταγράφωντας απώλειες της τάξης του 8,3%  Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Tencent ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει την βρετανική εταιρεία προγραμματισμού βιντεοπαιχνιδιών Sumo Group έναντι 1,26 δισ. Δολάρια, στέλνοντας τις μετοχές της τελευταίας σε άνοδο που ξεπέρασε το 40%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές