Σημαντική πτώση καταγράφουν σήμερα οι διεθνείς πετρελαϊκές τιμές, ακολουθώντας το ρυθμό των διεθνών χρηματιστηρίων που έχουν επηρεαστεί έντονα από το φόβο της αναζωπύρωσης της πανδημίας, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο του ΟΠΕΚ+.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό WTI υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 6,77%(!) στα 66,95 δολάρια, ενώ και το Brent πέφτει κατά 5,7% στα 69,29 δολάρια, ήτοι κάτω από το όριο των 70 δολαρίων. Τα futures του αργού χάνουν 6,5% στα 66,98 δολάρια, σημειώνοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τα μέσα Μαρτίου.

Χθες, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ κατάφεραν επιτέλους να συμβιβαστούν για τα νέα επίπεδα παραγωγής, μετά από εβδομάδες αβεβαιότητας, στέλνοντας το σήμα πως μια… κάποια συμφωνία είναι καλύτερη από την έλλειψη συμφωνίας. Όμως, ενώ αποφάσισαν να κρατήσουν τις στρόφιγγες ανοιχτές για μερικούς μήνες ακόμη, προχωρώντας σε νέα αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, ουσιαστικά «κλείδωσαν» την αντιστροφή της πολιτική τους και την ακύρωση όλων των περικοπών κατά περίπου 5,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το Σεπτέμβριο του 2022.

Η… μεσοβέζικη αυτή λύση μάλλον δεν εκτιμήθηκε από τις αγορές, που βλέπουν και την αβεβαιότητα για την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών να ενισχύεται. Εξάλλου, αξιωματούχοι του πετρελαϊκού κλάδου και της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας έσπευσαν να σχολιάσουν πως, ούτως ή άλλως, η μετριοπαθής αύξηση κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα δεν πρόκειται να καλύψει το έλλειμα που παρατηρείται μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Οι πετρελαϊκές τιμές ήδη παρουσίαζαν σημαντικές διακυμάνσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφότου δηλαδή το ραντεβού της συνόδου του καρτέλ κατέληξε σε αδιέξοδο, λόγω της άρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να συναινέσουν. Όμως, ο παράγοντας Δέλτα, ήτοι δηλαδή της μετάλλαξης που έχει φέρει αναζωπύρωση της πανδημίας παγκοσμίως πιθανότατα να παρατείνει τους κλυδωνισμούς.

Σε νέο σημείωμα της σήμερα, η Goldman Sachs επεσήμανε πως η αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω της Δέλτα μπορεί να φέρει διακυμάνσεις των τιμών βραχυπρόθεσμα, όμως η προοπτική ακύρωσης των αυξήσεων στα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου τελικά θα βοηθήσει στη θωράκιση και ενίσχυση των διεθνών τιμών. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, η Goldman Sachs διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη της για σημαντική άνοδο του αργού έως και στα 80 δολάρια το βαρέλι μέσα στο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές